Da li ste čuli za Debrecin?

18. Novembar 2021
Izvor: TO Debrecin
Da li, pored Budimpšete, možete da nabrojite tri grada u Mađarskoj? Ili pet? I da li je među njima bio Debrecin? Ako nije, onda je ovo pravi tekst za vas. Na samom istoku Mađarske, blizu rumunske granice, nalazi se Debrecin. Iako nama poznat najpre po čuvenim kobasicama, ovaj grad je mnogo...
Ostavite komentar
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce našeg portala da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Turističkog sveta ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Turističkog sveta.
Administratorima portala Turistički svet se možete obratiti ovde: komentari@turistickisvet.com

Svi komentari

Janko Šteković
Subota , 28.05.2022. 19:36h
Preporuka:
2
+
0
-
Bojim se da je u gušenju mađarskog ustanka 1848. sudjelovala krajiška vojska pod vodstvom bana Jelačića. Negdje sam čitao da je to učinjeno na krvav i surov način, kako se u Evropi i inače obračunavalo sa neistomišljenicima po pitanju vjere. Iskreno, jako mi je žao, ali nije isključeno također, da su ljudi iz mojeg kraja sa Banije bili u toj vojsci. Činjenica da je to bio ustanak protestantskih strujanja, koja su mogla zahvatiti i južnije krajeve od Mađarske, pokazuje koliko se đavo uspaničio i požurio da to uništi. Sad ja, dakle, moram brnati po tom oranju koje su učinili moji stari, ali u neznanju. Tamo su krvavo pobijeni i žene i djeca, a ja znam koliko mogu biti revni u zlu (ili dobru?) moji sunarodnjaci, pogotovo ako misle da se bore za svoju državu, ili neku ideju. Jako mi je žao tih Mađara protestanata, ova država nije podržala ni svoje junake Zrinske-Frankopane, protestante, a Jelačić ima glavni trg u glavnom gradu. Ne možemo graditi svoju nacionalnu sreću na nesreći drugih, o tom će možda netko razmisliti, ovdje kod nas. Sory Mađari.