Da li ste čuli za Debrecin?

18. Novembar 2021
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin

Da li, pored Budimpšete, možete da nabrojite tri grada u Mađarskoj? Ili pet? I da li je među njima bio Debrecin? Ako nije, onda je ovo pravi tekst za vas.

Na samom istoku Mađarske, blizu rumunske granice, nalazi se Debrecin. Iako nama poznat najpre po čuvenim kobasicama, ovaj grad je mnogo značajniji kulturni centar nego što bismo na prvi pogled rekli. Za početak, u 18om veku, kada su Budim i Pešta još uvek bili dva grada, Debrecin je bio najveći grad Mađarske. „Kapija istoka“, kako su ga često nazivali, ne samo da je bio trgovačko središte, već i centar protestantizma u Mađarskoj, pa ga i danas mnogi nazivaju „Kalvinističkim Rimom“. Zato i ne čudi što je najimpozantnija građevina u Debrecinu Velika reformistička crkva, izgrađena početkom 19og veka. Upravo je u ovoj crkvi Lajoš Košut 1848. proglasio nezavisnost Mađarske i podigao revoluciju, koja je krvavo ugušena godinu dana kasnije. Ipak, u periodu 1848-49. Debrecin je bio glavni grad Mađarske. Istu sudbinu je imao i tokom Drugog svetskog rata, kada je u periodu 1944-45 takođe bio prestonica.

U Debrecinu od 1538. godine radi Reformistički koledž, koji je i danas aktivan i drugi je najstariji univerzitet u Mađarskoj. U okviru Reformističkog koledža (danas se zove Debrecinski reformistički teološki univerzitet) se može naći jedna od najlepiših biblioteka na svetu. U zbirci od preko 600,000 knjiga, čak 146 njih su štampane u XV veku ili ranije. Najstariji fragment koje se ovde čuva je iz 10og veka.

Debrecin nije samo grad prošlosti. Kao drugi najveći grad Mađarske, on je i značajan univerzitetski centar. U okviru Debrecinskog univerziteta, pored mađarskih, obrazuje se i oko 6000 studenata iz instranstva, pa sam grad odiše kako mladalačkim, tako i kosmopolitskim duhom. Tokom godina, grad je postao poznat po festivalima, od kojih je najpoznatiji Karneval cveća, u okviru kog se organizuju brojni koncerti i događaji u gradu. Kroz grad je najbolje provozati se tramvajem koji se i danas kreće gotovo istom trasom kao i 1884, kada je vagone vukla parna lokomotiva.

Debrecin je odlična polazna tačka za istraživanje istočnog dela Mađarske, pa je tako nedaleko od ovog grada i čuvena vinska regija Tokaj, kao i Nacionalni park Hortobađ, gde se, između ostalog, mogu videti i vodeni bizoni.

Do Debrecina se, može stići, kako kopnom, tako i vazduhom, jer se u ovom gradu nalazi i međunarodni areodrom.

 
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Konkurs za dodelu subvencija i transfera namenjenih projektima razvoja turizma u 2022. godini
25. Maj 2022
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisuje javni konkurs za dodelu subvencija i...
Turizam
Održan susret turističke privrede Anadolije i organizatora putovanja iz Srbije
25. Maj 2022
U cilju jačanja turističkog tržišta centralne Turske koje je otvoreno pokretanjem...
Turizam
Destinacija u Africi najtraženija za održavanje venčanja
25. Maj 2022
Nova studija kompanije za finansijska poređenje monei.co.uk otkriva najpopularnije...
Turizam
Bajina Bašta dobila novu atrakciju
24. Maj 2022
U centru Bajine Bašte otvoren je Park ćirilice, poseban kutak koji u privlačnom...