Da li ste čuli za Debrecin?

18. November 2021
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin
Izvor: TO Debrecin

Da li, pored Budimpšete, možete da nabrojite tri grada u Mađarskoj? Ili pet? I da li je među njima bio Debrecin? Ako nije, onda je ovo pravi tekst za vas.

Na samom istoku Mađarske, blizu rumunske granice, nalazi se Debrecin. Iako nama poznat najpre po čuvenim kobasicama, ovaj grad je mnogo značajniji kulturni centar nego što bismo na prvi pogled rekli. Za početak, u 18om veku, kada su Budim i Pešta još uvek bili dva grada, Debrecin je bio najveći grad Mađarske. „Kapija istoka“, kako su ga često nazivali, ne samo da je bio trgovačko središte, već i centar protestantizma u Mađarskoj, pa ga i danas mnogi nazivaju „Kalvinističkim Rimom“. Zato i ne čudi što je najimpozantnija građevina u Debrecinu Velika reformistička crkva, izgrađena početkom 19og veka. Upravo je u ovoj crkvi Lajoš Košut 1848. proglasio nezavisnost Mađarske i podigao revoluciju, koja je krvavo ugušena godinu dana kasnije. Ipak, u periodu 1848-49. Debrecin je bio glavni grad Mađarske. Istu sudbinu je imao i tokom Drugog svetskog rata, kada je u periodu 1944-45 takođe bio prestonica.

U Debrecinu od 1538. godine radi Reformistički koledž, koji je i danas aktivan i drugi je najstariji univerzitet u Mađarskoj. U okviru Reformističkog koledža (danas se zove Debrecinski reformistički teološki univerzitet) se može naći jedna od najlepiših biblioteka na svetu. U zbirci od preko 600,000 knjiga, čak 146 njih su štampane u XV veku ili ranije. Najstariji fragment koje se ovde čuva je iz 10og veka.

Debrecin nije samo grad prošlosti. Kao drugi najveći grad Mađarske, on je i značajan univerzitetski centar. U okviru Debrecinskog univerziteta, pored mađarskih, obrazuje se i oko 6000 studenata iz instranstva, pa sam grad odiše kako mladalačkim, tako i kosmopolitskim duhom. Tokom godina, grad je postao poznat po festivalima, od kojih je najpoznatiji Karneval cveća, u okviru kog se organizuju brojni koncerti i događaji u gradu. Kroz grad je najbolje provozati se tramvajem koji se i danas kreće gotovo istom trasom kao i 1884, kada je vagone vukla parna lokomotiva.

Debrecin je odlična polazna tačka za istraživanje istočnog dela Mađarske, pa je tako nedaleko od ovog grada i čuvena vinska regija Tokaj, kao i Nacionalni park Hortobađ, gde se, između ostalog, mogu videti i vodeni bizoni.

Do Debrecina se, može stići, kako kopnom, tako i vazduhom, jer se u ovom gradu nalazi i međunarodni areodrom.

 

 

Last comment

Janko Šteković
Saturday , 28.05.2022. 19:36h
Recommendation:
2
+
0
-
Bojim se da je u gušenju mađarskog ustanka 1848. sudjelovala krajiška vojska pod vodstvom bana Jelačića. Negdje sam čitao da je to učinjeno na krvav i surov način, kako se u Evropi i inače obračunavalo sa neistomišljenicima po pitanju vjere. Iskreno, jako mi je žao, ali nije isključeno također, da su ljudi iz mojeg kraja sa Banije bili u toj vojsci. Činjenica da je to bio ustanak protestantskih strujanja, koja su mogla zahvatiti i južnije krajeve od Mađarske, pokazuje koliko se đavo uspaničio i požurio da to uništi. Sad ja, dakle, moram brnati po tom oranju koje su učinili moji stari, ali u neznanju. Tamo su krvavo pobijeni i žene i djeca, a ja znam koliko mogu biti revni u zlu (ili dobru?) moji sunarodnjaci, pogotovo ako misle da se bore za svoju državu, ili neku ideju. Jako mi je žao tih Mađara protestanata, ova država nije podržala ni svoje junake Zrinske-Frankopane, protestante, a Jelačić ima glavni trg u glavnom gradu. Ne možemo graditi svoju nacionalnu sreću na nesreći drugih, o tom će možda netko razmisliti, ovdje kod nas. Sory Mađari.

Connected news

Tourism
Počela izgradnja najvećeg aerodroma na svetu
24. May 2024
Potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Rašid Al...
Tourism
Zapadni Balkan kao jedna turistička destinacija
23. May 2024
U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora...
Tourism
Air France povećava broj letova i uvodi nove destinacije u zimskoj sezoni 2024-2025
22. May 2024
Tokom zimskog reda letenja, tačnije od novembra 2024. do marta 2025. godine, francuski...
Tourism
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse
22. May 2024
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse za studente četvrte godine, master studija,...