Utisci sa 54. sajma turizma u Novom Sadu

05. Decembar 2023
Foto: Novosadski sajam
Foto: Novosadski sajam

Međunarodni sajam turizma, koji je na Novosadskom sajmu održan od 30. novembra do 2. decembra, okupio je više od 240 zlagača iz zemlje i inostranstva. Učesnici su stigli iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Mađarske, Severne Makedonije, Kameruna i Italije.

Izlagači su predstavili svoje ponude – usluge i kapacitete, razmenili iskustva. Većina je ostvarila nove poslovne kontakte, koji su već u fazi realizacija ili će se to dogoditi u danima koji dolaze. Organizovane su brojne promocije, prezentacije, paneli, stručni skupovi, degustacije, poklon igre na štandovima...

Opšti utisak je da je Sajam turizma u Novom Sadu lepši, bogatiji i posećeniji, te su mnogi već sada najavili dolazak i sledeće godine, ali u još jačem sastavu, navodi se u saopštenju Novosadskog sajma.

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Crne Gore i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama Herceg Novog, Tivta, Kotora, Budve, Bara i Ulcinja predstavili su turističku ponudu Crne Gore. Kako kažu, prvi je put da Boka Kotorska nastupa kao entitet, kao partner na nekom sajmu i to je pomak za koji veruju da će u budućnosti ostaviti traga, te će češće biti partner kao Regija. Poseban akcenat je stavljen na predstojeće praznike i doček Nove godine uz koncerte poznatih umetnika, ali i skijališta i posebne programe kao što su festivali, karnevali i događaji namenjeni najmlađima.

Poslednjeg dana Sajma turizma, u subotu, 2. decembra, organizovan je „Probus day“ – dan promocije svih vinara na teritoriji AP Vojvodine, uz očekivano prisustvo učesnika iz Crne Gore i Hrvatske. Prvog dana su promovisani „Najbolji iz Vojvodine“, kako oni koji su dobili oznaku u prethodne dve godine, tako i ovogodišnji dobitnici. Prethodno je promovisana budućnost turizma na teritoriji AP Vojvodine, uz prisustvo oko 50 učenika škola i fakulteta koji imaju turističko - ugostiteljske smerove, kao i ulično vežbanje zbog zdravog načina života.

S obzirom na to da Novosadski sajam ove godine obeležava vek postojanja, doneta je i odluka da se svim posetiocima i učesnicima, omogući ulaz bez naplaćivanja karata, uz obaveznu registraciju. Odluku je podržao Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam sa namerom da i na taj način podrži razvoj turizma na našim prostorima, ali i podstakne što brojniju publiku za prisustvo na Sajmu i susret sa učesnicima učini direktnijim.

Na 54. međunarodnom sajmu turizma bilo je moguće pronaći odgovarajućeg poslovnog partnera, slanjem zahteva za sastanak i predlaganjem termina i zakazivanje B2B sastanka. Registrovana su ukupno 144 profila na platformi iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Bugarske, Ujedinjenih arapskih emirata i Italije. Realizovano je 98 sastanaka (88 zakazanih sastanaka na platformi i u Hali „Master“ još 10).

Hosted Buyer program kreiran je i osmišljen kao integralni deo Sajma od 2017. godine kako bi se izlagačima omogućio susret sa tur-operaterima iz inostranstva, a gostima Sajma kreirala prillika da upoznaju i dožive Novi Sad, okolinu i specifičnosti ponude našeg podneblja.

Pobednici Gastro kupa 2023.

Udruženje Zelena dolina, HORECA Asocijacija Kragujevac i Novosadski sajam su kao i prethodnih godina, na Sajmu turizma, organizovali međunarodno takmičenje kuvara profesionalaca (seniora i juniora), pod nazivom Gastro kup Srbija 2023.

Prvog dana zlatne medalje su osvojili Marija Džingarska - HAK 2 pasta dish i Luka Rudnički - HAK1 jelo od piletine.
Drugog dana su proglašeni pobednici festivala Gastro kup Srbija 2023, u 4 kategorije:

  • Best Junior Chef - Luka Rudnički
  • Best Senior Chef - Aleksandar Biševac
  • Best team Meriot Banja Luka
  • BEST CULINARY ACADEMY Visoka hotelijerska škola Beograd
Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. Februar 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...