U Tirani osnovana Trgovinsko-industrijska komora Albanija-Srbija

25. Novembar 2016
U Tirani osnovana Trgovinsko-industrijska komora Albanija-Srbija
U Tirani osnovana Trgovinsko-industrijska komora Albanija-Srbija
U Tirani osnovana Trgovinsko-industrijska komora Albanija-Srbija
U Tirani osnovana Trgovinsko-industrijska komora Albanija-Srbija
U Tirani osnovana Trgovinsko-industrijska komora Albanija-Srbija
U Tirani osnovana Trgovinsko-industrijska komora Albanija-Srbija

Osnivanje Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija u Tirani predstavlja važan korak u istoriji ekonomskih odnosa Srbije i Albanije, izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS, poručivši da asocijacija predstavlja servis za sve privrednike koji žele da posluju, da se povezuju, zajedno rade, proizvode i nastupaju na trećim tržištima.

Čadež je, na konferenciji za novinare koja je organizovana na štandu PKS na Međunarodnom sajmu privrede u Tirani, istakao veliku podršku privrednika Srbije i Albanije osnivanju komore i pozvao predstavnike kompanija da budu aktivni u radu asocijacije i doprinesu povezivanju poslovnih zajednica dve zemlje.   
 
Predsednik PKS podseća da je inicijativa za osnivanje komore pokrenuta pre svega tri meseca, da je Poslovni forum održan u oktobru u Nišu okupio predstavnike 300 kompanija, da se organizuju posete srpskih firmi Albaniji, što jasno ukazuje na intenzitet privrednih odnosa i veliki potencijal za saradnju.
 
Saradnja privrednika Srbije i Albanije važna je ne samo za bilateralne odnose dve zemlje već i za napredak celog regiona Zapadnog Balkana, rekao je Čadež na sajmu u Tirani.
 
Predsednik "ALCO Group" Miroljub Aleksić, inače potpredsednik PKS i kopredsedavajući Izvršnog saveta Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, izjavio je da su privrednici Srbije i Albanije već uspostavili kontakte, da su markirani poslovni aranžmani koji će vrlo brzo biti i realizovani.

- Sve ove činjenice govore koliko privrednici dve zemlje žele da sarađuju i unapređuju privredne veze - rekao je Aleksić, istakavši da su osnivanje zajedničke komore podržali premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama.
 
Da srpska i albanska privreda žele bliže da sarađuju i da je veoma važno osnivanje zajedničke komore, potvrdio je i Ljuan Bergazi, predsednik udruženja „Biznis Albanija“, kopredsedavajući sa albanske strane. O važnosti unapređenja ekonomske saradnje Srbije i Albanije govorili su i Sokol Dervišaj, ministar transporta i infrastrukture u Vladi Albanije i Eduard Šalsi, predsedavajući skupštinskog odbora za trgovinu, proizvodne delatnosti i životnu sredinu.
 
Štand PKS na kome izlaže 25 kompanija iz Srbije posetio je veliki broj privrednika i predstavnika albanskih kompanija iz različitih sektora privrede, od građevine preko industrije hrane do turizma i ekologije, koji su sa kolegama iz Srbije razmotrili mogućnosti poslovnih aranžmana.
 
Na 23. Međunarodnom privrednom sajmu od 24. do 28. novembra svoju ponudu u Tirani predstavljaju – Pionir, FMT, Feman, Jokey, Peštan, FIMA, INOP, Mirotin Tisa, Bekament, Eurofrigo, Superior, Amiga, Ezo Grupa, Vitamin, AIKOM, FAM, Moto-plast, RB Global, Put inžernjering, IGM Mladost, CIP Saobraćajni institut, Destilerija Trivulesk, Agromarket, Rival 014. 
 
Konferenciju za novinare posvećenu osnivanju zajedničke privredne komore pratio je veliki broj medijskih kuća iz Albanije, a novinare je najviše zanimalo kako predstavnici biznisa vide perspektivu albansko-srpskih odnosa.

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. Februar 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...