Saradnjom do zajedničkog turističkog proizvoda

18. Novembar 2022
Foto: Novosadski sajam
Foto: Novosadski sajam

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović, ministar turizma i omladine u Vladi Srbije Husein Memić, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković svečano su na Novosadskom sajmu otvorili 53. međunarodni sajam turizma. Ministar Memić je pohvalio odluku organizatora da Sajam turizma prvi put ove godine priredi posebno, u terminu različitiom od Međunarodnih sajmova „Lorist“.

- To je još jedna potvrda da Vojvodina postaje turistička regija od velikog značaja – rekao je Memić. - U prilog potvrde za održavanje ovog događaja jeste i podatak da na Sajmu učestvuje 14 zemalja i 250 izlagača. Prema pokazateljima kojima raspolažemo, 2022. biće rekordna godina. Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da imamo 9,3 miliona noćenja, što je za 18 odsto više nego u pretpandemijskoj, rekordnoj 2019. godini. Što se tiče dolazaka turista, njih je bilo 2,9 miliona i za dva odsto više nego u devet meseci 2019. godine.

Prema Memićevoj proceni, rekord obećava i devizni priliv od turizma, jer je u prvih devet meseci ove godine ostvaren devizni priliv od 1,5 milijardi evra, dok je u celoj 2019. iznosio 1,6 milijardi evra. Najavio je da će iduća godina biti razvojna kada je reč o turističkoj infrastrukturi jer je za te namene obezbeđeno za petinu više novca nego ove godine.

- Nastavićemo razvoj turističke infrastrukture, a samo u Vojvodini je od 2015. do 2022. za tu oblast izdvojeno više od milijardu dinara. Zajedno sa AP Vojvodinom i Gradom Suboticom radimo na izgradnji velelepnog akvaparka i spa centra na Paliću, koji će biti najveći i najmoderniji od Beograda do Segedina - precizirao je Memić.

On je zahvalio resornom kolegi Goranu Đuroviću na partnerstvu Crne Gore Sajmu turizma i na sadržajnim razgovorima, izrazivši želju da se „s bratskom Crnom Gorom zajedno učestvuje na velikim tržištima“. Goran Đurović je izrazio želju da se na 53. međunarodnom sajmu turizma dodatno osnaže veze u svim segmentima ekonomije i turizma.

- Izazovi s kojim se suočavaju naše ekonomije su veliki, možda i preveliki s aspekta naših potencijala, imajući u vidu da se i najjače ekonomije sveta, najjača emitivna i receptivna turistička tržišta nalaze pred brojnim poteškoćama - istakao je Đurović. - To samo pojačava našu obavezu da za svaku situaciju, pa i one najizazovnije, moramo imati rešenje. U tom smislu doživljavam i ovaj Sajam, kao mesto na kome ćemo razmeniti stavove i iskustva i pronaći modele daljeg osnaživanja turizma i naših ekonomija - istakao je Đurović.

On je izrazio i očekivanje da će biti razrađeni modeli zajedničkog nastupa na udaljenim tržištima, koja predstavljaju veliki potencijal.

- Zato, pre svega, moramo diverzifikovati našu ponudu, o onda ih integrisati u zajedničku ponudu koju ćemo prezentovati na udaljenim tržištima. Ključ je u partnerstvu, koordinaciji i povezivanju - objasnio je Đurović.
Pohvalivši se izuzetnom turističkom sezonom, Đurović je zahvalio građanima Srbije i Vojvodine što im je Crna Gora bila letnji izbor.

- Rezultati letnje turističke sezone su premašili prošlogodišnje, a u nekim segmentima i rekordnu 2019. To ukazuje na snažan oporavak turizma u svetu i kod nas. Naša želja je da Crna Gora ne bude doživljena samo kao destinacija mora i sunca, jer su mogućnosti brojne i imamo ponudu svih 365 dana – rekao je Đurović i dodao da je Crna Gora spremnija nego ikad za predstojeću zimsku sezonu.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević je naglasio da su rezultati turističke privrede u Pokrajini u prvih devet meseci ove godine nadmašili rekordnu 2019.

- Ostvarili smo 1,4 miliona noćenj, a što je čak za 250.000 više od 2019, koju računamo kao najbolju godinu - rekao je Ivanišević. - Ne bismo to mogli da nismo svi zajedno. Ključna reč ovog Sajma, svih ovih dešavanja, jeste reč zajedno. Zajedno smo bili u vreme korone i onlajn sajmova, žudeći za ovakvim prilikama da se sretnemo i razgovaramo i ta vremena su došla. Zahvaljujem Novosadskom sajmu što je istrajao u ideji da se Sajam turizma vrati na mesto gde treba da bude, a gradu i građanima zahvaljujem što dolaze na Sajam. Ponosno živim u zemlji u kojoj se vijore zastave svih zemalja, gde nijedna zastava nema problem da se vijori i niko nema problem ni sa jednom zastavom. Zato i mislim da je pred nama, što se tiče turizma i ne samo turizma, svetla budućnost. - Dve evropske titule kojima je ovenčan Novi Sad - Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture - uticale su na celokupan imidž naše države – rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. - Naš grad je postao nezaobilazna turistička destinacija u ovom delu Evrope. Turizam je u stalnoj ekspanziji, a nagrade i priznanja samo se nižu. Pre tri godine poznati turistički sajt Lonli planet uvrstio je Novi Sad na treće mesto top deset gradova koje obavezno treba posetiti, ove godine dobili smo priznanje „Zlatna jabuka“, a nedavno u Ljubljani prestižnu nagradu kao kreativna destinacija.

To je, prema njegovoj oceni, donelo i fantastične rezultate i oblasti turizma. - Pre 10 godina broj noćenja u Novom Sadu bio je 220.000, a u prvih devet meseci ove godine imali smo više od 400.000 noćenja. Nadamo se i plan nam je da do kraja godine dostignemo pola miliona noćenja, što će biti apsolutni rekord u istoriji Novog Sada. Kada se prirodnim lepotama i kulturno-istorijskom blagu koje imamo i negujemo doda svakodnevni trud svih Novosađana da se naš grad razvija i napreduje, rezultati ne treba da čude jer su logičan sled godina rada i ulaganja. Isto tako, logično je da se veliki turistički sajam održava baš ovde, u jednoj od najprivlačnijih turističkih destinacija, polumilionskom gradu koji se najviše razvija u ovom delu Evrope - objasnio je Đurić.

Poželeo je Đurić dobrodošlicu svim gostima Novog Sada i podsetio na pobratimstvo Novog Sada sa Budvom, završnu fazu potpisa pobratimstva s Tivtom, kulturne veze sa Herceg Novim i obećao podršku da titula Evropske prestonice kulture, stigne u Crnu Goru. Takođe, pozvao je sve da posete štand Turističke organizacije Novog Sada i upoznaju se s ponudom vina i vinskog turizma – kroz „Novosadski vinski put“.

Novi termin odgovor na želje izlagača i posetilaca

Generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković je, poželevši dobrodošlicu gostima na sajamsku priredbu koja je više od pola veka prepoznatljiv simbol Novosadskog sajma, naglasio da je novi termin održavanja Sajma turizma kreiran za nove poslovne poduhvate, u skladu sa željama izlagača i posetilaca.

- Moram da izrazim lično zadovoljstvo što nas je Crna Gora podržala kao Zemlja partner 53. međunarodnog sajma turizma – rekao je Cvetković. - Prisustvo predstavnika institucija Crne Gore, kao i lokalnih turstičkih organizacija, govori o važnosti i značaju ovog Sajma. Zahvaljujemo Crnoj Gori što je prepoznala trenutak da upravo Novosadski sajam bude prva stanica ka njenim turističkim destinacijama. Više od 250 učesnika iz 14 zemalja u Hali „Master“ i Kongresnom centru „Master“ posetiocima pružaju sadržajne nastupe, a uz turističku ponudu tu su i poslovni susreti, predavanja, takmičenja, prezentacije, Poklon-igra, Veče šampiona, susret sa potencijalnim poslodavcima.

On je najavio da se sledeće godine obeležava vek postojanja Novosadskog sajma i da će pojedini sajamski segmenti dobiti drugačiji izgled, poseban prostor i nove sadržaje.

- Dugoročni cilj Sajma turizma jeste da postane centralno mesto receptivnog turizma u regionu – rekao je Cvetković.

Novosadski sajam

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. Februar 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...