Sajam Dunava u Golupcu od 29. do 31. jula

27. Jul 2022
Foto: Promo
Foto: Promo

Već 14 godina Sajam Dunava u Golupcu na najbolji način predstavlja vrednosti i kulturnu baštinu ove podunavske opštine koja zauzima sve značajnije mesto u turizmu Srbije i regiona.

Poslednjeg vikenda u julu, ove godine od 29. do 31. jula, Golubac će posebno oživeti zbog Sajma Dunava i celodnevnih dešavanja na više lokacija, namenjenih različitim uzrastima i interesovanjima.

Etno dvorište u gradskom parku, Zmajevo selo, srednjovekovno selo u Tvrđavi Golubački grad, tradicionalni „Golubački kotlić“, sportska takmičenja i večernji kulturno-zabavni programi slikovito predstavljaju Golubac i njegovo zaleđe u vremenu današnjem i vremenu prošlom.

Na „Golubačkom kotliću“ odrastale su generacije majstora riblje čorbe budući da ova manifestacija traje duže od pola veka. Gastronomska manifestacija takmičarskog karaktera u Golupcu se organizuje od 1965. godine i jedna je od najstarijih i najmasovnih takmičenja u pripremanju riblje čorbe u Srbiji.

Degustacija se preporučuje, jer riblja čorba je najukusnija sa pogledom na Dunav. Osim kulinarske, na Sajmu Dunava, pažnja se poklanja i etno baštini. Gradski park u Golupcu u sajamske dane postaje Etno dvorište u kome svoje umeće i rukotvorine predstavljaju proizvođači iz svih krajeva Srbije.

Uz Etno dvorište smestilo se Zmajevo selo sa zanimljivim prezentacijama i radionicama za odrasle i decu. U njemu će najmlađi posetioci Sajma Dunava ovladavati cirkuskim veštinama, uz umetnicu Tatjanu Karabašević učiti da slikaju i uživati u pozorišnoj predstavi za decu „Ceca Pereca“. Deci se u zabavi mogu pridružiti i odrasli.

U Golupcu se može otputovati u srednji vek, bez vremeplova. U kompleksu “Tvrđava Golubački grad” nalazi se srednjovekovno selo, gde posetioce čekaju vitezovi i princeze, spremni da otkriju tajne - kako su živeli, čime su se hranili i lečili ljudi u srednjem veku.

Pošto je Dunav kod Golupca „širok kao more“ i pruža odlične uslove za sportove na vodi, deo Sajma Dunava su i demonstracija i takmičenje u jedrenju, takmičenje u pecanju na plovak za juniore i seniore, kao i takmičenje u odbojci na pesku.

Sajam Dunava nastavlja da „živi“ punom snagom i nakon zalaska sunca. Iz Etno dvorišta, Zmajevog i srednjovekovnog sela i sportskih terena, epicentar dešavanja seli se na letnju pozornicu u Golupcu.

Bogatstvo etno različitosti kojima se odlikuje Srbija predstaviće kulturno-umetnička društva iz svih krajeva naše zemlje, a završnica dana rezervisana je za koncerte poznatih muzičkih grupa – u petak 29. jula nastupiće grupa Legende, a u subotu 30. jula Zana.

Pored mnogobrojnih sponzora, ovogodišnji događaj je podržao i projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. Februar 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...