Otvorena „Bašta u srcu Sajma“

21. Maj 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na Beogradskom sajmu otvorena je prva sajamska manifestacija, posle godine pauze uslovljene svetskom pandemijom. Slede dani povratka u normalne društvene tokove, kao i jedinstvena prilika da se čvršće i jače povežemo sa prirodom.

Simbolično, novi početak označiće najšarenija i najmirisnija manifestacija u sajamskom kalendaru, 26. Međunarodni sajam hortikulture “BeoPlantFair”, sa već tradicionalnim pratiocima - 24. Izložbom lekovitog bilja i preparata od meda “Darovi prirode”, 9. Izložbom baštenskih i parkovskih mašina “MotoplantExpo” i 5. Izložbom organske proizvodnje “Organic Fest”.

Do nedelje, 23. maja, pred posetiocima je mesto inspiracije i ideja za ozelenjavanje površina, uređenje terasa i balkona, kao i uređenje vrtova i sadnju u baštama.Prijatnu dužnost da otvori ovogodišnji Sajam hortikulture, imao je Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koje je već 13 godina tradicionalni pokrovitelj i jedan od najaktivnijih učesnika i motivatora ove manifestacije.

Uz prenošenje pozdrava od strane resornog ministra Branislava Nedimovića, istakao je značaj Sajma hortikulture za podršku proizvođačima da izađu iz lokalnih okvira, jer je ovo značajan skup pojedinaca, privrednih subjekata, zadruga i svih aktivnih učesnika u poljoprivredi i oblastima oko hortikulture:- Sajam je spoj lepog i korisnog, prilika da se upoznamo sa novim tehnologijama, uz naglašen estetski aspekt. Ovo nije najveći sajam, ali je najlepši. Ministarstvo će pomagati i podržati sve proizvođače, uz fokus na jačanje kapaciteta iz oblasti organske proizvodnje. Moramo čuvati već narušenu životnu sredinu i prirodne resurse.Na svečanoj ceremoniji prisutnima se obratio i veliki prijatelj prirode i Sajma hortikulture Dejan Dragićević, voditelj serijala „Prva bašta Srbije“ (RTS) i „Cvetni kutak“ (Agro TV).

Aludirajuće na kišoviti dan u Beogradu, rekao je:- Kiša je sreća, da natopi livade i najavi sunce tokom leta. Svi smo tu da pomognemo da nastavimo pozitivno da razmišljamo, da na sajmu razmenimo iskustva, kupimo sadnice, za dvorišta, terase, a ko ih nema može urediti i ozeleniti i krovove, kao i zajedničke prostore ispred zgrada.

G. Dragićević je sa posetiocima podelio anegdotu o drvetu, koje je kao mladi košarkaš posadio u Bugarskoj, da bi posle 23 godine zatekao svoju razgranatu kleku.Njegov savet za sve posetioce ovogoodišnjeg sajma je: Posadite i Vi svoje drvo!Kako su na ovom vrelu života i lepote navikli, posetioci će se susresti sa različitim oblastima hortikulture, a moći će direktno od proizvođača da nabave sadnice najlepšeg cveća, četinara i ukrasnog bilja, kaktusa, sezonskog cveća, začinskih i aromatičnih biljaka.

Program sajma podeljen je četiri celine:

Flora, uključuje sadne i semene materijale, dekorativne biljke, proizvodnju i preradu voća i povrća, sisteme zalivanja, staklene bašte, sredstva za prehranjivanje i zaštitu biljaka, biljnu farmaciju i kozmetiku.Zeleni dizajn se bavi uređenjem enterijera i eksterijera, održavanjem bašti, parkova, šuma i dendro materijalom.

Darovi prirode posvećeni su, kao što i naziv sugeriše, pečurkama, šumskim plodovima, medu i proizvodima od meda, lekovitom i aromatičnom bilju, dok Organic Fest posetiocima nudi organske proizvode i zdravu hranu uopšte, najlepši deo baštovanstva.

MotoPlantExpo tradicionalno okuplja proizvođače i distributere parkovkih i baštenskih mašina i opreme, male poljoprivredne, transportne i hortikulturne mehanizacije, mašina i alata za šumarstvo, zalivnih sistema i plastenika, alate i opremu za baštovanstvo i razne vrste materijala za uređenje bašti i vrtova.

Sajamski program koji je pred posetiocima u ovom “cvetnom prazniku” koji će se odvijati od četvrtka do nedelje, pored izložbenog, prodajnog i edukativnog dela, uključuje i zabavne sadržaje za posetioce. Jedan od svakako najatraktivnijih biće takmičenje u dečjem višeboju, koje u petak, 21. maja organizuje kompanija Srbija šume.

Radno vreme sajma: 10-18 časova. Ulaz za posetioce je besplatan.

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Otvaranje novih tržišta na sajmu EMITT u Istanbulu
11. April 2023
Nakon što je usled zemljotresa koji su pogodili Tursku, jedan od najvećih sajmova...
Sajmovi
Više od hiljadu izlagača iz celog sveta uživo na najvećem turističkom B2B sajmu u svetu
06. Mart 2023
Turistička organizacija Srbije (TOS) u periodu od 7. do 9. marta 2023. godine učestvuje na...
Sajmovi
22. Februar 2023
Turistička organizacija Srbije će se na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u...
Sajmovi
Panel diskusija
21. Februar 2023
U okviru predstojećeg Sajma turizma u Beogradu, kompanija Visit Online d.o.o. uz podršku...