Nautički plovni putevi Srbije predstavljeni na sajmu nautike u Dizeldorfu

07. Februar 2019

Izlagači iz Srbije imali su čast i priliku da u okruženju paviljona IWI-a (Inland Waterways International) - Svetskog udruženja kontinentalnih vodnih puteva, učestvuju i prikažu nautičke resurse i privrednike koji se bave ovom privrednom granom.

IWI paviljon je okupio 13 partnera, kao i IWI udruženje - ukupno 14 izlagača. Na IWI-jevom paviljonu su dežurali: Dejvid Edvards-Mej (David Edwards-May), Pol Ajres (Paul Ayres), Majk Klark (Mike Clarke), Krsta Pašković, Rozalin i Majk Miler (Rosaleen i Mike Miller), Peter Linsen (Peter Linssen) i ostali članovi izlagačkih timova IWI.

Udrženje Dunavski propeler je nastupilo pod sloganom: “A new waterways world to discover” (Novi vodni putevi sveta koje treba otkriti).

O sajmu "BOOT“ u Dizeldorfu

Boot Düsseldorf je najveći sajam plovila i vodenih sportova u svetu i mesto je gde se kompletna industrija susreće u januaru svake godine. Izlagači izlažu svoje zanimljive inovacije, atraktivne novosti i pomorsku opremu.

Izlagači iz celog sveta dolaze u Dizeldorf kako bi pružili uzbudljiv uvid u svet vodenih sportova tokom devet dana. To je izložba koja se organizuje na 220.000 kvadratnih metara površine u 16 različitih dvorana.

Svaki zaljubljenik u sportove na vodi nađe nešto za sebe, a glavni fokus usmeren je na brodove i jahte, motore i tehnologiju motora, opremu i pribor, usluge, kanue / kajake / veslanje, skijanje na vodi, vejkbording, vejkskejting, skimbording, džetskiing, ronjenje, surfovanje, jedrenje na dasci, kajtsurfing, SUP, ribolov, pomorsku umetnost, marine, objekte za vodene sportove, kupališta i čarter.

Na sajmu je bilo oko 2.000 izlagača iz 73 zemlje, od kojih je 60% bilo izvan Nemačke, uključujući egzotične i idilične ronilačke lokacije Bonera, Palaua ili, po prvi put, Omana, a sve je propratilo oko 2.000 novinara i reportera.

Moto BOOT-a je "Iskustvo 360° vodenih sportova" koji govori sve: nije bilo kraja zabavi i akciji koje su se odvijale u 16 različitih hala. Što god posetioce zanimalo - jedrenje, motorni čamci, ronjenje, surfovanje, veslanje ili jednostavno opuštanje na obali, našlo se tu. Posetioci su ove godine uživali u neviđenoj demonstraciji ideja za slobodne aktivnosti u, na ili uz vodu.

Sajam je takođe uspeo da poveća broj međunarodnih posetilaca. Najbrojniji su bili posetioci iz Holandije, Belgije, Švajcarske, Italije, Austrije i Francuske. Većina vanevropskih posetilaca došla je iz SAD-a, Kine i Australije.

Po prvi put, u dvorani 14 održan je poseban forum pod nazivom „Travel World“ na paviljonu IWI-a. Forum je bio posvećen putovanjima, najmu plovila, odmoru na brodu i krstarenjima. Veliki interes izazvale su teme kao što su “Prvi čarter - putovati kao mornar”, saveti o najmu kabinaša ili opšta tema “Život na vodi”.

Nastup "Dunavskog propelera"

Udruženje Dunavski propeler iz Srbije, zahvaljujući podršci predsedništva udruženja IWI, našlo se među izlagačima napaviljonu IWI-a.

Na prostoru od 10 kvadratnih metara, u granicama mogućnosti, prikazana je nautička karta Srbije, koja je proistekla iz saradnje nautičkih privrednika i turističkih agencija: Turističke organizacije Srbije, agencije za upravljanje lukama, TO Kovin, TO Sombor, TO Požarevac, Marine Apatin, Beogradskog i Budvanskog sajma, donatora, saradnika i prijatelja.

Dana 25.januara  na paviljonu IWI-a je održana prezentacija o nautičkim resursima Srbije koji mogu biti u funkciji nautičkog turizma. Tom prilikom su uručene zahvalnice i promotivni informativni materijali članovima udruženja IWI, u znak zahvalnosti za podršku i pomoć nastupu Srbije na najvećem sajmu nautike na svetu.

Prezentaciji Dunavskog propelera o potencijalima Srbije prisustvovalo je 28 slušalaca iz 8 zemalja.
Obavljeno je vise desetina razgovora, između ostalih i sa predstavnicima kajakaških, motonautičkih i jedriličarskih saveza i organizacija, sa mnogim urednicima nemačkih časopisa i drugim izlagačima, koji su pozvani da posete Srbiju.

Udruženje IWI je odštampalo zajednički katalog/prospekt izlagača na Paviljonu IWI-a u 1.000 primeraka, u kome se nalazi i informacija o potencijalima Srbije, koji je deljen svim posetiocima paviljona.

Na štandu su prikazivani filmovi TO Srbije, TO Kovin, kao i filmovi snimljeni tokom regata Reka i Vode Vojvodine, RTS-a -Vode Srbije.

Štand Dunavskog propelera su posetili gosti iz sledećih zemalja: Holandije, Nemačke, Engleske, Švajcarske, Belgije, Austrije, Češke, Italije, Francuske, Španije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Posetioci su pokazali interesovanje za plovidbom Dunavom do Crnog mora,    plovidbom rekama i kanalima Srbije, proizvodima firme PIMI (brod-kuća).

Posebna su bila pitanja gde je lepo ploviti u Srbiji i da li je bezbedno na putovanju do Crnog mora. Traženi su podaci i za rumunsko-bugarski tok Dunava.

Predstavnici iz Srbije dobili su poziv za učešće na sajmovima u Turskoj, Hamburgu, Berlinu i Splitu.

Krsta Pašković

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Najavljen kulinarski spektakl u okviru Sajma Wine Vision by Open Balkan u Beogradu
20. Septembar 2023
U okviru ovogodišnjeg vinskog sajma Wine Vision by Open Balkan, od 16. do 19. novembra,...
Sajmovi
Nikola Lovrić novi direktor Novosadskog sajma
15. Septembar 2023
Na jučerašnjoj sednici Nadzornog odbora Novosadskog sajma, doneta je odluka da će...
Sajmovi
Otkazan Međunarodni sajam lova i ribolova na Novosadskom sajmu
29. Avgust 2023
Međunarodni sajam lova i ribolova, koji je trebalo da se priredi od 27. septembra do 1. oktobra...
Sajmovi
Jubilarni 15. Sajam Dunava od 28. do 30. jula u Golupcu
20. Jul 2023
Poslednjeg vikenda u julu, od 28. do 30. jula u Golupcu će se održati jubilarni 15. Sajam...