Nautički plovni putevi Srbije predstavljeni na sajmu nautike u Dizeldorfu

07. Februar 2019

Izlagači iz Srbije imali su čast i priliku da u okruženju paviljona IWI-a (Inland Waterways International) - Svetskog udruženja kontinentalnih vodnih puteva, učestvuju i prikažu nautičke resurse i privrednike koji se bave ovom privrednom granom.

IWI paviljon je okupio 13 partnera, kao i IWI udruženje - ukupno 14 izlagača. Na IWI-jevom paviljonu su dežurali: Dejvid Edvards-Mej (David Edwards-May), Pol Ajres (Paul Ayres), Majk Klark (Mike Clarke), Krsta Pašković, Rozalin i Majk Miler (Rosaleen i Mike Miller), Peter Linsen (Peter Linssen) i ostali članovi izlagačkih timova IWI.

Udrženje Dunavski propeler je nastupilo pod sloganom: “A new waterways world to discover” (Novi vodni putevi sveta koje treba otkriti).

O sajmu "BOOT“ u Dizeldorfu

Boot Düsseldorf je najveći sajam plovila i vodenih sportova u svetu i mesto je gde se kompletna industrija susreće u januaru svake godine. Izlagači izlažu svoje zanimljive inovacije, atraktivne novosti i pomorsku opremu.

Izlagači iz celog sveta dolaze u Dizeldorf kako bi pružili uzbudljiv uvid u svet vodenih sportova tokom devet dana. To je izložba koja se organizuje na 220.000 kvadratnih metara površine u 16 različitih dvorana.

Svaki zaljubljenik u sportove na vodi nađe nešto za sebe, a glavni fokus usmeren je na brodove i jahte, motore i tehnologiju motora, opremu i pribor, usluge, kanue / kajake / veslanje, skijanje na vodi, vejkbording, vejkskejting, skimbording, džetskiing, ronjenje, surfovanje, jedrenje na dasci, kajtsurfing, SUP, ribolov, pomorsku umetnost, marine, objekte za vodene sportove, kupališta i čarter.

Na sajmu je bilo oko 2.000 izlagača iz 73 zemlje, od kojih je 60% bilo izvan Nemačke, uključujući egzotične i idilične ronilačke lokacije Bonera, Palaua ili, po prvi put, Omana, a sve je propratilo oko 2.000 novinara i reportera.

Moto BOOT-a je "Iskustvo 360° vodenih sportova" koji govori sve: nije bilo kraja zabavi i akciji koje su se odvijale u 16 različitih hala. Što god posetioce zanimalo - jedrenje, motorni čamci, ronjenje, surfovanje, veslanje ili jednostavno opuštanje na obali, našlo se tu. Posetioci su ove godine uživali u neviđenoj demonstraciji ideja za slobodne aktivnosti u, na ili uz vodu.

Sajam je takođe uspeo da poveća broj međunarodnih posetilaca. Najbrojniji su bili posetioci iz Holandije, Belgije, Švajcarske, Italije, Austrije i Francuske. Većina vanevropskih posetilaca došla je iz SAD-a, Kine i Australije.

Po prvi put, u dvorani 14 održan je poseban forum pod nazivom „Travel World“ na paviljonu IWI-a. Forum je bio posvećen putovanjima, najmu plovila, odmoru na brodu i krstarenjima. Veliki interes izazvale su teme kao što su “Prvi čarter - putovati kao mornar”, saveti o najmu kabinaša ili opšta tema “Život na vodi”.

Nastup "Dunavskog propelera"

Udruženje Dunavski propeler iz Srbije, zahvaljujući podršci predsedništva udruženja IWI, našlo se među izlagačima napaviljonu IWI-a.

Na prostoru od 10 kvadratnih metara, u granicama mogućnosti, prikazana je nautička karta Srbije, koja je proistekla iz saradnje nautičkih privrednika i turističkih agencija: Turističke organizacije Srbije, agencije za upravljanje lukama, TO Kovin, TO Sombor, TO Požarevac, Marine Apatin, Beogradskog i Budvanskog sajma, donatora, saradnika i prijatelja.

Dana 25.januara  na paviljonu IWI-a je održana prezentacija o nautičkim resursima Srbije koji mogu biti u funkciji nautičkog turizma. Tom prilikom su uručene zahvalnice i promotivni informativni materijali članovima udruženja IWI, u znak zahvalnosti za podršku i pomoć nastupu Srbije na najvećem sajmu nautike na svetu.

Prezentaciji Dunavskog propelera o potencijalima Srbije prisustvovalo je 28 slušalaca iz 8 zemalja.
Obavljeno je vise desetina razgovora, između ostalih i sa predstavnicima kajakaških, motonautičkih i jedriličarskih saveza i organizacija, sa mnogim urednicima nemačkih časopisa i drugim izlagačima, koji su pozvani da posete Srbiju.

Udruženje IWI je odštampalo zajednički katalog/prospekt izlagača na Paviljonu IWI-a u 1.000 primeraka, u kome se nalazi i informacija o potencijalima Srbije, koji je deljen svim posetiocima paviljona.

Na štandu su prikazivani filmovi TO Srbije, TO Kovin, kao i filmovi snimljeni tokom regata Reka i Vode Vojvodine, RTS-a -Vode Srbije.

Štand Dunavskog propelera su posetili gosti iz sledećih zemalja: Holandije, Nemačke, Engleske, Švajcarske, Belgije, Austrije, Češke, Italije, Francuske, Španije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Posetioci su pokazali interesovanje za plovidbom Dunavom do Crnog mora,    plovidbom rekama i kanalima Srbije, proizvodima firme PIMI (brod-kuća).

Posebna su bila pitanja gde je lepo ploviti u Srbiji i da li je bezbedno na putovanju do Crnog mora. Traženi su podaci i za rumunsko-bugarski tok Dunava.

Predstavnici iz Srbije dobili su poziv za učešće na sajmovima u Turskoj, Hamburgu, Berlinu i Splitu.

Krsta Pašković

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. Februar 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...