Na Sajmu turizma u Nišu 100 izlagača iz zemlje i sveta

19. April 2019
Na Sajmu turizma u Nišu 100 izlagača iz zemlje i sveta

Međunarodni 20. sajam turizma i aktivnog odmora svečano je juče otvoren u Nišu. Na trodnevnoj manifestaciji učestvuje više od 100 izlagača iz zemlje i sveta.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je obraćajući se gostima i učesnicima Sajma da su pred ovim gradom, kaže, lepi dani i budućnost, posebno kada su u pitanju turistički sadržaji kojih je sve više.

Bulatović je naveo da je od 2015. godine povećan broj turista u Nišu za više od 80 procenata, kao i da je broj noćenja gostiju veći za 50 posto.

U zadnjih nekoliko godina, kaže, iz gradske kase je, takođe za pedeset procenata uvećano izdvajanje za promociju turstičkih potencijala i kulturnog nasleđa grada. Niš posle dugog niza godina, kaže, uređuje svoje gradsko jezgro, novac se, navodi, ulaže i u Nišku tvrđavu kao i u Banju…

Za tvrđavu u ovom gradu iz lokalne kase se izdvaja 105 miliona dinara kaže Bulatović, a investira se i u arheološka istraživanja, rekonstrukciju zgrade muzeja…

Podsetio je i na brojne festivale koji su proteklih godina oživeli u Nišu.

Turizam u ovom gradu ne bi mogao da se razvija, navodi, da ne postoji podrška niškog Aerodroma „Konstantin Veliki“, na čije čelo je danas došao Nišlija Mihajlo Zdravković.

Kako je rečeno na otvaranju Sajma, 43 procenata turista u Niš stigne avionom.

Takođe, kaže, obnavljaju se i nekadašnji simboli toga grada, hoteli Ambasador, Park i Nais.

Direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić kaže da broj sadržaja u tom gradu iz godine u godinu raste, kao i da se uvećava broj manifestacija u svetu na kojima se Niš predstavlja što, kaže, utiče pozitivno na turističku ponudu grada.

Vesna Antić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija navela je podatke koji prema njenim rečima potkrepljuju pozitivne trendove u razvoju turizma u Nišu i okolini.

Niš je u prošloj godini posetilo 123 hiljada turista, a statistika pokazuje da je reč o povećanju od 15 procenata u odnosu na 2017.

U ovom gradu, od ukupnog broja gostiju, polovinu čine domaći gosti dok je stranaca bilo 73 hiljade (rast od 21 procenat u odnosu na 2017.)

U 2018. godini u Srbiji je zabeležen rekordan broj turista od blizu 3,5 miliona što je porast od 11 odsto u odnosu na 2017. godinu, a izjednačio se broj domaćih i stranih turista.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. Februar 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...