Zlatibor ovog leta obeležava 125 godina organizovanog turizma

18. Maj 2018
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Posetioce Zlatibora predstojeće sezone očekuju novi sadržaji i bogato kulturno leto, sa mnoštvom manifestacija, a centralni događaj biće proslava 125 godina organizovanog turizma na ovoj popularnoj planini. Ovaj značajan jubilej biće obeležen 19. avgusta, kada će biti upriličena Svečana akademija.

- Na Svečanoj akademiji ćemo dodeliti zahvalnice pojedincima koji su najzaslužniji za razvoj turizma na Zlatiboru. Tog dana, organizovaćemo i koncert na Kraljevom trgu, a priredićemo i jedan veliki švedski sto sa 125 jela sa Zlatibora, kako bi turisti, koji se tada nađu na Zlatiboru, mogli da uživaju i u našim specijalitetima - za "Turistički Svet" otkriva Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor. 

On dodaje i da će cela nedelja pred ovaj značajan datum biti posvećena samom jubileju, te će na Zlatiboru biti organizovane predstave, predavanja, izložbe i dodatni program kojim će se obeležiti 125 godina turizma u ovom poznatom planinskom centru.

Letnju sezonu na Zlatiboru otvoriće najveći fudbalski turnir omladinaca - Kup prijateljstva evropskih klubova, koji će trajati od 4. do 10. juna, a potom će uslediti brojne manifestacije, poput tradicionalne "Rakijade" u Šljivovici 15. jula, Sabora trubača zapadne Srbije i smotre narodnog stvaralaštva od 27. do 29. jula, ili Muzičkog festivala "Hills Up" od 10. do 12. avgusta, koji će okupiti najpoznatije rok grupe iz Srbije i okruženja.

- Osim dobrog provoda i velikog broja manifestacija na Zlatiboru, ovog leta fokus će biti i na aktivnom odmoru. Za predstojeću sezonu dodatno smo uredili pešačke i biciklističke staze, neke nove vidikovce i mesta za piknik. Uređujemo i sam centar Zlatibora - jezero i mobilijar oko jezera, kao i neke dodatne parkove i zelene površine - otkriva Živanović, i najavljuje:

- Do početka letnje turističke sezone, na Zlatiboru će se otvoriti Omladinski kulturni centar, koji će u svom sastavu imati biblioteku, galeriju, kongresne sale i veliku multifunkcionalnu salu za pozorišne predstave i bioskopske projekcije. To je sadržaj koji nam je nedostajao.

Direktor turističke organizacije Zlatibor kazuje da će u junu biti otvoren i najveći hotel na Zlatiboru - "Tornik", koji će, po njegovim rečima, podići kvalitet turističke usluge na ovom planinskom centru.

On podseća i da je u toku izgradnja gondole na Zlatiboru.

- To je kapitalna investicija. Završna stanica je već postavljena, a u toku su radovi na početnoj stanici i turisti će ovog leta moći da vide obrise žičare i kako će ona izgledati, a nadamo se da će biti završena do kraja godine - poručuje Živanović.

Dokumenti za preuzimanje

Specijal časopisa Turistički Svet - 125 godina organizovanog turizma na Zlatiboru
Preuzmi PDF
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....