Završena obnova samostana iz 12. veka u Baču

01. Jul 2019
Foto: Turistička organizacija opštine Bač
Foto: Turistička organizacija opštine Bač

Simboličnom predajom ključa fratru Josipu Špeharu, Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji označio je kraj obnove Franjevačkog samostana u Baču. Ovaj projekat podržala je, uz Evropsku uniju i Ministarstvo kulture, i Pokrajinska vlada.

Franjevački samostan iz dvanaestog veka je zahvaljujući finansijkoj podršci Evropske unije od 800 hiljada evra dobio nove instalacije, podno grejanje, obnovljena su i vrata, prozori, krov fasada i otvorena izuzetno vredna muzejska zbirka. Čitav projekat obnove koštao je 1.2 miliona evra.

- Jedna izuzetna saradnja Evropske komisije koja je dala vrlo izdašna sredstva, praktično dominantan iznos sredstava za obnovu i rekonstrukciju ovog objekta kulture i vere. Tu je i ministarstvo kulture učestovalo sa nekim iznosom i pokrajinska vlada i naravno kada se dobre okolnosti, dobra volja, pedanterija, dobre namere i stručnost ujedine, onda dobijemo ovako lep rezultat - istakao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

- Ovo je, ne samo puka obnova jednog važnog objekta, važnog za našu istoriju, ali i za naš svakodnevni život, već je ovo i poruka da multikulturalnost, zajedništvo, kroz obnovu jednog ovako značajnog kulturnog dobra predstavlja i putokaz za budućnost - rekao je Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine.

- Jedno malo mesto u Bačkoj, Bač postalo je evropsko mesto i sačuvalo je u sebi sve one vrednosti, kao nekada Evrope koja je prolazila kroz svoja stoleća - rekao je Ilija Vrdoljak, provincijal Franjevačke provincije "Ćirilo i Metodije” .

Jedna od zanimljivih restauratorskih priča je i ona o mehanizmu sata iz 1741 godine. On je stariji od onog na Petrovaradinskoj tvrđavi, a prvi put posle 50 godina tačno meri vreme.

Izvor: RTV

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...