Završena obnova samostana iz 12. veka u Baču

01. July 2019
Foto: Turistička organizacija opštine Bač
Foto: Turistička organizacija opštine Bač

Simboličnom predajom ključa fratru Josipu Špeharu, Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji označio je kraj obnove Franjevačkog samostana u Baču. Ovaj projekat podržala je, uz Evropsku uniju i Ministarstvo kulture, i Pokrajinska vlada.

Franjevački samostan iz dvanaestog veka je zahvaljujući finansijkoj podršci Evropske unije od 800 hiljada evra dobio nove instalacije, podno grejanje, obnovljena su i vrata, prozori, krov fasada i otvorena izuzetno vredna muzejska zbirka. Čitav projekat obnove koštao je 1.2 miliona evra.

- Jedna izuzetna saradnja Evropske komisije koja je dala vrlo izdašna sredstva, praktično dominantan iznos sredstava za obnovu i rekonstrukciju ovog objekta kulture i vere. Tu je i ministarstvo kulture učestovalo sa nekim iznosom i pokrajinska vlada i naravno kada se dobre okolnosti, dobra volja, pedanterija, dobre namere i stručnost ujedine, onda dobijemo ovako lep rezultat - istakao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja.

- Ovo je, ne samo puka obnova jednog važnog objekta, važnog za našu istoriju, ali i za naš svakodnevni život, već je ovo i poruka da multikulturalnost, zajedništvo, kroz obnovu jednog ovako značajnog kulturnog dobra predstavlja i putokaz za budućnost - rekao je Igor Mirović, predsednik Vlade Vojvodine.

- Jedno malo mesto u Bačkoj, Bač postalo je evropsko mesto i sačuvalo je u sebi sve one vrednosti, kao nekada Evrope koja je prolazila kroz svoja stoleća - rekao je Ilija Vrdoljak, provincijal Franjevačke provincije "Ćirilo i Metodije” .

Jedna od zanimljivih restauratorskih priča je i ona o mehanizmu sata iz 1741 godine. On je stariji od onog na Petrovaradinskoj tvrđavi, a prvi put posle 50 godina tačno meri vreme.

Izvor: RTV

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...