Zajednička turistička ponuda Otvorenog Balkana privukla bi više turista

09. Jun 2022
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Sektori turizma i kulture imaju impresivan potencijal za razvoj u okviru Otvorenog Balkana, ali je u regionu neophodno formiranje zajedničke turističke ponude koja bi privukla strane turiste sa različitih kontinenata, istaknuto je na samitu „Otvoreni Balkan“ u Ohridu, na plenarnoj sesiji o turizmu. Potpisivanje sporazuma u oblasti turizma i kulture biće institucionalna podrška konkretnim projektima i saradnji kompanija i institucija, navodi se u saopštenju PKS-a.

- Ukupna ostvarena bruto dodata vrednost sektora turizma i ugostiteljstva u tri zemlje Otvorenog Balkana u poslednjoj godini uoči pandemije iznosila je 1,2 milijarde evra, što je 1,7 odsto BDP. Procenjuje se da se direktni i indirektni doprinos sektora turizma BDP-u kreće od 20,5 odsto BDP u Albaniji, do 6,6 procenata BDP u Severnoj Makedniji i oko šest odsto u Srbiji - rekao je Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

U sektoru turizma i ugostiteljstva u sve tri ekonomije posluje, zavisno od obuhvata delatnosti, između 50.000 i 60.000 kompanija i preduzetnika i direktno je zaposleno oko 200.000 radnika dok ovaj sektor sa pratećim delatnostima, direkno i indirektno angažuje gotovo pola miliona ljudi. Iako registrovani broj noćenja stranih turista u zemljama Otvorenog Balkana, u 2021. godini, posle udara iz prve godine pandemije, nije dostigao cifru iz poslednje pretkrizne godine devizni priliv od turističkih usluga u ovim ekonomijama prošle godine zajedno je iznosio 3,8 milijardi evra ili 4,8 procenata BDP. Ovo su impresivni podaci i duboko sam uveren da u sektoru turizma u ove tri zemlje leži značajan potencijal za rast i za još veće cifre u najkraćem mogućem roku, koristeći prednosti i instrumente regionalne saradnje, dodao je Đurđević.

Povezivanje sektora turizma i kulture kroz saradnju izdavača, festivala i drugih manifestacija omogućiće dodatnu podršku jačanju turističke ponude, istakao je predstavnik PKS i ukazao na važnost institucionalne podrške kao i podrške političkih lidera Otvorenom Balkanu, što će ubrzati ekonomske tokove i unaprediti poslovanje.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić najavila je da će početkom septembra biti organizovan veliki sajam hrane, vina i turizma.

- Smatramo inicijativu Otvoreni Balkan jako značajnom, koju smo dugo čekali i kao nešto novo i što je regionu bilo zaista neophodno, ka pomirenju, ali i ekonomskom iskoraku - rekla je Matićeva na sesiji na kojoj su učestvovali i resorni ministri Albanije i Severne Makedonije.

Očekuje da će Memoranduma o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Albanije dati konkretne rezultate već tokom ove sezone. Dodala je da će se pridružiti i Severna Makedonija, a očekuje i ostale susede. Takođe, po njenim rečima za turizam će puno značiti identifikacioni broj Otvorenog Balkana.

Ministri turizma Albanije i Severne Makedonije, takođe su istakli značaj unapređenja saradnje u okviru Otvorenog Balkana za razvoj tog segmenta privrede.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...