Zajednička turistička ponuda Otvorenog Balkana privukla bi više turista

09. June 2022
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Sektori turizma i kulture imaju impresivan potencijal za razvoj u okviru Otvorenog Balkana, ali je u regionu neophodno formiranje zajedničke turističke ponude koja bi privukla strane turiste sa različitih kontinenata, istaknuto je na samitu „Otvoreni Balkan“ u Ohridu, na plenarnoj sesiji o turizmu. Potpisivanje sporazuma u oblasti turizma i kulture biće institucionalna podrška konkretnim projektima i saradnji kompanija i institucija, navodi se u saopštenju PKS-a.

- Ukupna ostvarena bruto dodata vrednost sektora turizma i ugostiteljstva u tri zemlje Otvorenog Balkana u poslednjoj godini uoči pandemije iznosila je 1,2 milijarde evra, što je 1,7 odsto BDP. Procenjuje se da se direktni i indirektni doprinos sektora turizma BDP-u kreće od 20,5 odsto BDP u Albaniji, do 6,6 procenata BDP u Severnoj Makedniji i oko šest odsto u Srbiji - rekao je Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

U sektoru turizma i ugostiteljstva u sve tri ekonomije posluje, zavisno od obuhvata delatnosti, između 50.000 i 60.000 kompanija i preduzetnika i direktno je zaposleno oko 200.000 radnika dok ovaj sektor sa pratećim delatnostima, direkno i indirektno angažuje gotovo pola miliona ljudi. Iako registrovani broj noćenja stranih turista u zemljama Otvorenog Balkana, u 2021. godini, posle udara iz prve godine pandemije, nije dostigao cifru iz poslednje pretkrizne godine devizni priliv od turističkih usluga u ovim ekonomijama prošle godine zajedno je iznosio 3,8 milijardi evra ili 4,8 procenata BDP. Ovo su impresivni podaci i duboko sam uveren da u sektoru turizma u ove tri zemlje leži značajan potencijal za rast i za još veće cifre u najkraćem mogućem roku, koristeći prednosti i instrumente regionalne saradnje, dodao je Đurđević.

Povezivanje sektora turizma i kulture kroz saradnju izdavača, festivala i drugih manifestacija omogućiće dodatnu podršku jačanju turističke ponude, istakao je predstavnik PKS i ukazao na važnost institucionalne podrške kao i podrške političkih lidera Otvorenom Balkanu, što će ubrzati ekonomske tokove i unaprediti poslovanje.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić najavila je da će početkom septembra biti organizovan veliki sajam hrane, vina i turizma.

- Smatramo inicijativu Otvoreni Balkan jako značajnom, koju smo dugo čekali i kao nešto novo i što je regionu bilo zaista neophodno, ka pomirenju, ali i ekonomskom iskoraku - rekla je Matićeva na sesiji na kojoj su učestvovali i resorni ministri Albanije i Severne Makedonije.

Očekuje da će Memoranduma o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Albanije dati konkretne rezultate već tokom ove sezone. Dodala je da će se pridružiti i Severna Makedonija, a očekuje i ostale susede. Takođe, po njenim rečima za turizam će puno značiti identifikacioni broj Otvorenog Balkana.

Ministri turizma Albanije i Severne Makedonije, takođe su istakli značaj unapređenja saradnje u okviru Otvorenog Balkana za razvoj tog segmenta privrede.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Vojvođanskim lovcima 40 miliona dinara bespovratnih sredstava za unapređenje lovišta i nabavku divljači
16. June 2022
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs...
Tourism
16. June 2022
Novi Sad postaje jedini grad u Evropi u kome se, zahvaljujući umetničkim programima, od 17....
Tourism
Potpisani ugovori za unapređenje turizma grada Beograda
15. June 2022
Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković potpisao je ugovore sa 21 dobitnikom sredstava...
Tourism
Air Serbia ponovo leti iz Niša i Kraljeva
15. June 2022
Air Serbia je 14. juna, letom JU 2524 u 07:45 časova pokrenula sezonske letove između Kraljeva...