Za idealan odmor u Srbiji - pet nacionalnih parkova

11. Februar 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U našoj zemlji postoji pet nacionalnih parkova – Fruška Gora, Đerdap, Kopaonik, Tara i Šar-planina.Ujedno to je pet različitih destinacija i pet mogućnosti za aktivan odmor na svežem vazduhu.

Prošle godine, u smeštajnim kapacitetima koji gravitiraju oko svih naših nacionalnih parkova se tražio krevet više tokom cele letnje sezone, nagrašava direktorka Turističke organizacije Srbije, zato svi oni koji planiraju da odmor provedu u nekom od ovih pet parkova prirode, trebalo bi već da krenu sa planiranjem.

„U 2021. godini Turistička organizacija će značajan deo promotivnih aktivnosti usmeriti upravo ka destinacijama koje gravitiraju oko nacionalnih parkova kako bismo skrenuli našim turistima pažnju i na one, uslovno rečeno, manje poznate destinacije“, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

Statistika pokazuje da su se u prethodne godine turisti najviše odlučivali za boravak u banjama, a potom u planinskim centrima.

Nacionalni park Tara

Tara je posebno zabeležila veliki porast poseta u prethodnoj godini, a kao Nacionalni park je jedinstvena u više aspekata, počev od jedinstvenih endemskih biljnih vrsta, kao što je Pančićeva omorika, na primer, do bogatsva životinjskog sveta.
„Mogućnost da sa rendžerima u Nacionalnom parku Tara napravite jedan izlet i ukoliko vam se posreći da sretnete mrkog medveda su inzvanredne stvari, Tu su i nezaobilazni vidikovci na Tari, Zaovinsko jezero, tepih livada. U blizini je i Perućac i Bajna Bašta, tako da pruža puno sadržaja za različite ukuse“, dodaje Labovićeva.

Fruška gora

Fruška gora ili Srpska sveta gora, sa sovijih 16 manastira u sklopu Nacionalnog parka, uz predivnu prirodu, nudi i vina, vinograde i vinarije u kojima će i najzahtevniji i najbolji poznavaoci vina ostati bez negativnog komentara.
Važno je pomenuti i blizinu Sremskih Karlovaca i Novog Sada što pruža mogućnost da se sadržajno provede vreme na Fruškoj gori.
„Moram obavezno da pomenem i banju Vrdnik, s obzirom na to da je ona bila među nekoliko destinacija koje su u 2020. godini zabeležile još veći broj poseta u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ovim rezultatom se ne može puno destinacija pohvaliti“, dodaje direktorka TO Srbije.

Kopaonik

Nacionalni park Kopaonik sigurno ne treba posebno predstavljati, no on je tokom zime poznat samo kao skijaški centar.
Međutim kada se sneg otopi, osim gondole koja će ove godine biti puštena u rad i koja će povezati Brzeće sa vrhom Karaman, turistima je na raspolaganju veliki broj pešačkih staza, ali i razne „adrenalinske ture“, obilasci vodopada i drugih prirodnih lepota koje ostanu neprimećene tokom zimskih meseci.

Geopark Đerdap

Područje Đerdapa je odlukom Izvršnog saveta Uneskoa upisano na listu od 160 svetskih geoparkova i proglašen prvim geoparkom u Srbiji.
U samo 44 zemlje sveta postoje geoparkovi, a Nacionalni park Đerdap se pruža skoro 100 kilometara uz obalu Dunava i da pored neverovatne prirode, nudi bogato kulturno-istorijsko nasleđe.
Činjenica da su još od praistorije ljudi živeli na ovim prostorima govori koliko je bogatstvo onoga što može da se vidi i da se poseti. Osim Lepenskog vira, tu je i Golubački grad i tvrđava koja je nedavno obnovljena, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

Šar-planina

Nacionalni park Šar-planina se nalazi se na listi Međunarodno značajnih područja za biljke kao IPA područje. Zbog velikog prisustva retkih i ugroženih vrsta ptica, Šar-planina je uvrštena i u Listu najvažnijih područja ptica u Evropi.
Takođe, ovao područje je identifikovano i kao Emerald područje značajno sa stanovišta primene Konvencije o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, a nalazi se i na Nacionalnoj listi jednog od 10 potencijalnih rezervata biosfere u okviru Uneska.
 

 

Izvor: Rts
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Na kafi kod kneginje Ljubice - Svakog ponedelja putovanje u istoriju kroz ispovest vladarke obnovljene Srbije
27. Mart 2023
Konak kneginje Ljubice na Kosančićevom vencu, u blizini Saborne crkve i Patrijaršije,...
Turizam
Holandski KLM povećava broj letova za Beograd
24. Mart 2023
U svom letnjem redu letenja, koji počinje od 26. marta, holandska avio-kompanija KLM Royal...
Turizam
Srbija dobitnik priznanja
22. Mart 2023
Srbija je dobitnik priznanja ‘’10 destinacija koje je vredelo čekati“ za...
Turizam
Počinje sezona Uskršnjih bazara u Beču
21. Mart 2023
U Beču se otvaraju uskršnji bazari od 24. marta 2023. godine. Na pet lokacija u gradu...