Za idealan odmor u Srbiji - pet nacionalnih parkova

11. February 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

U našoj zemlji postoji pet nacionalnih parkova – Fruška Gora, Đerdap, Kopaonik, Tara i Šar-planina.Ujedno to je pet različitih destinacija i pet mogućnosti za aktivan odmor na svežem vazduhu.

Prošle godine, u smeštajnim kapacitetima koji gravitiraju oko svih naših nacionalnih parkova se tražio krevet više tokom cele letnje sezone, nagrašava direktorka Turističke organizacije Srbije, zato svi oni koji planiraju da odmor provedu u nekom od ovih pet parkova prirode, trebalo bi već da krenu sa planiranjem.

„U 2021. godini Turistička organizacija će značajan deo promotivnih aktivnosti usmeriti upravo ka destinacijama koje gravitiraju oko nacionalnih parkova kako bismo skrenuli našim turistima pažnju i na one, uslovno rečeno, manje poznate destinacije“, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

Statistika pokazuje da su se u prethodne godine turisti najviše odlučivali za boravak u banjama, a potom u planinskim centrima.

Nacionalni park Tara

Tara je posebno zabeležila veliki porast poseta u prethodnoj godini, a kao Nacionalni park je jedinstvena u više aspekata, počev od jedinstvenih endemskih biljnih vrsta, kao što je Pančićeva omorika, na primer, do bogatsva životinjskog sveta.
„Mogućnost da sa rendžerima u Nacionalnom parku Tara napravite jedan izlet i ukoliko vam se posreći da sretnete mrkog medveda su inzvanredne stvari, Tu su i nezaobilazni vidikovci na Tari, Zaovinsko jezero, tepih livada. U blizini je i Perućac i Bajna Bašta, tako da pruža puno sadržaja za različite ukuse“, dodaje Labovićeva.

Fruška gora

Fruška gora ili Srpska sveta gora, sa sovijih 16 manastira u sklopu Nacionalnog parka, uz predivnu prirodu, nudi i vina, vinograde i vinarije u kojima će i najzahtevniji i najbolji poznavaoci vina ostati bez negativnog komentara.
Važno je pomenuti i blizinu Sremskih Karlovaca i Novog Sada što pruža mogućnost da se sadržajno provede vreme na Fruškoj gori.
„Moram obavezno da pomenem i banju Vrdnik, s obzirom na to da je ona bila među nekoliko destinacija koje su u 2020. godini zabeležile još veći broj poseta u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ovim rezultatom se ne može puno destinacija pohvaliti“, dodaje direktorka TO Srbije.

Kopaonik

Nacionalni park Kopaonik sigurno ne treba posebno predstavljati, no on je tokom zime poznat samo kao skijaški centar.
Međutim kada se sneg otopi, osim gondole koja će ove godine biti puštena u rad i koja će povezati Brzeće sa vrhom Karaman, turistima je na raspolaganju veliki broj pešačkih staza, ali i razne „adrenalinske ture“, obilasci vodopada i drugih prirodnih lepota koje ostanu neprimećene tokom zimskih meseci.

Geopark Đerdap

Područje Đerdapa je odlukom Izvršnog saveta Uneskoa upisano na listu od 160 svetskih geoparkova i proglašen prvim geoparkom u Srbiji.
U samo 44 zemlje sveta postoje geoparkovi, a Nacionalni park Đerdap se pruža skoro 100 kilometara uz obalu Dunava i da pored neverovatne prirode, nudi bogato kulturno-istorijsko nasleđe.
Činjenica da su još od praistorije ljudi živeli na ovim prostorima govori koliko je bogatstvo onoga što može da se vidi i da se poseti. Osim Lepenskog vira, tu je i Golubački grad i tvrđava koja je nedavno obnovljena, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

Šar-planina

Nacionalni park Šar-planina se nalazi se na listi Međunarodno značajnih područja za biljke kao IPA područje. Zbog velikog prisustva retkih i ugroženih vrsta ptica, Šar-planina je uvrštena i u Listu najvažnijih područja ptica u Evropi.
Takođe, ovao područje je identifikovano i kao Emerald područje značajno sa stanovišta primene Konvencije o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, a nalazi se i na Nacionalnoj listi jednog od 10 potencijalnih rezervata biosfere u okviru Uneska.
 

 

Izvor:

Rts


 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...