Vesić: Više turista u Beogradu i prihod od Nove godine 10 miliona evra

30. Novembar 2016

Beograd je od početka godine do kraja septembra imao 682.159 turista, odnosno milion i 376.748 noćenja, što je u odnosu na isti period prošle godine za 12 odsto više turista i devet odsto više noćenja, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić.

On je istakao i da se procenjuje da će direktan prihod od novogodišnjeg programa koji Grad organizuje iznositi najmanje 10 miliona evra.

Vesić je gostujući na RTS precizirao da je najveći broj noćenja bio od turista iz Turske, Grčke, Hrvatske, Nemačke i Rusije, uz konstataciju da to menja strukturu turista, jer su do sada najvećim delom bili iz regiona.

- Sada počinjemo da dobijamo veliki broj turista iz drugih delova Evrope, što je za nas veoma važno - podvukao je gradski menadžer.

On je podsetio i da je Srbija otvorila tržište za Kinu i da se očekuje veći broj turista iz te zemlje sledeće godine, dodajući i da je zbog toga premijer Aleksandar Vucić od Grada tražio da se postave oznake i za kineske turiste.

Kako je rekao, to će i biti urađeno početkom sledeće godine i biće na značajnijim mestima u gradu postavljene oznake na više jezika, pored engleskog, što je do sada slučaj.

- Ako se uzme u obzir da jedan turista, sa noćenjem i ostalim troškovima potroši oko 300 evra dnevno, može se izračunati koliko zarađujemo od turizma. Kao šte se vidi, turizam je najbrže rastuća privredna grana. Mi moramo da ulažemo u događaje kako bi privlačili turiste, u kongresni, zdravstveni turizam... sportske i druge manifestacije - dodao je Vesić.

On je, odgovarajući na pitanja, rekao da se za Novu godinu očekuje rekordan broj turista, ali i dodao da je tu struktura nešto drugačija i da će najviše biti gostiju iz regiona i dodao da se već krenulo u kampanju i da se u osam zemalja regiona emituju spotovi na jezicima tih zemalja.

- Očekujemo zaista rekordan broj turista ove godine iz prostog razloga što imamo i bogat novogodišnji program. On će trajati od 1. decembra do 15. januara sa više od 86 manifestacija sa odličnim koncertnim programom - dodao je Vesić.

U odnosu na ulaganje, koje će biti oko 60 miliona dinara, očekujemo da ćemo imati bar 20 puta veći prihod, a moguće i više od toga.

- Znači oko 10 miliona evra i to je direktan prihod koji će grad imati - podvukao je Vesić.

On je dodao i da će Beograd u decembru postati i zvanično turističko mesto i dodao:

- Turizam je najbrže rastuća privredna grana u Beogradu, počinjemo da živimo od njega i naprosto treba da razvijamo ono od čega živimo - poručio je Vesić.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....