Veliko interesovanje za vaskršnje i prvomajske praznike u banjama Srbije

19. April 2021
Vrnjačka Banja / Turistički Svet - Arhiva
Vrnjačka Banja / Turistički Svet - Arhiva
Za odmor tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika domaći turisti najviše se interesuju za banjske centre, gde su hotelski kapaciteti u pojedinim banjama već rezervisani više od 70%, kažu u Turističkoj organizaciji Srbije.
 
U banjama je hotelski smeštaj rezervisan za praznike između 45% i 70%, rekla je za Tanjug direktorka TOS - a Marija Labović i dodala da su, na primer, u Sokobanji hotelski kapaciteti već rezervisani 72%, u Prolom i Lukovskoj banji, takođe, oko 70%, a u banji Vrdnik 55%.
 
S druge strane, interesovanje stranih turista za odmor u Srbiji još uvek je skromno zbog epidemiološke situacije.
 
Kada je reč o dve najpopularnije banje u Srbiji, u Sokobanji je do sada za praznike rezervisano 63%privatnog smeštaja, a u Vrnjačkoj Banji 45% kapaciteta u hotelima i otprilike isto toliko u privatnom smeštaju.
 
Direktorka TOS-a kaže da su planinski centri do sada za predstojeće praznike malo manje traženi od banjskih centara i da rezervacije hotelskih kapaciteta iznose između 35% i 40%, ali da postoji veliko interesovanje za privatni smeštaj. Ipak, na planinama je do sada za praznike rezevisano između 25% i 30% kapaciteta. Ona očekuje da će sledeće nedelje biti povećano interesovanje turista za planine u celoj Srbiji.
 
Takođe, navodi da su na Kopaoniku hoteli do sada rezevisani oko 40%, dok u privatnom smeštaju rezervacije iznose između 25% i 30%. Na planini Zlatar između 20% i 30% kod hotelskog smeštaja, a privatnog oko 35%.
 
Na planini Goliji, precizira Labovićeva, rezervisano je oko 30% hotelskog smeštaja, a u privatnom smeštaju oko 40%, dok su hoteli na Zlatiboru do sada za praznike rezervisani između 40% i 50%.
 
Odgovarajući na pitanje da li je seoski turizam sve popularniji, Labović ukazuje da je još u prošloj godini zabeležen veliki porast broja noćenja u ruralnim sredinama, te da očekuje da će taj trend biti nastavljen i u buduće.
 
Ističe da je za turiste, kada je ruralni turizam u pitanju, posebno atraktivna zapadna Srbija i to deo oko Ivanjice, kao i Rudnik, Gornji Milanovac, ali i okolina Kragujevca, gde se traži "krevet više".
 
Kada je reč o zainteresovanosti turista za glavni grad tokom praznika, interesovanja je malo, a rezervisanost hotela je tek oko 5%, rekao je Tanjugu direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović.
 
Izvor: Tanjug/eKapija

 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...