Veliko interesovanje za vaskršnje i prvomajske praznike u banjama Srbije

19. April 2021
Vrnjačka Banja / Turistički Svet - Arhiva
Vrnjačka Banja / Turistički Svet - Arhiva
Za odmor tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika domaći turisti najviše se interesuju za banjske centre, gde su hotelski kapaciteti u pojedinim banjama već rezervisani više od 70%, kažu u Turističkoj organizaciji Srbije.
 
U banjama je hotelski smeštaj rezervisan za praznike između 45% i 70%, rekla je za Tanjug direktorka TOS - a Marija Labović i dodala da su, na primer, u Sokobanji hotelski kapaciteti već rezervisani 72%, u Prolom i Lukovskoj banji, takođe, oko 70%, a u banji Vrdnik 55%.
 
S druge strane, interesovanje stranih turista za odmor u Srbiji još uvek je skromno zbog epidemiološke situacije.
 
Kada je reč o dve najpopularnije banje u Srbiji, u Sokobanji je do sada za praznike rezervisano 63%privatnog smeštaja, a u Vrnjačkoj Banji 45% kapaciteta u hotelima i otprilike isto toliko u privatnom smeštaju.
 
Direktorka TOS-a kaže da su planinski centri do sada za predstojeće praznike malo manje traženi od banjskih centara i da rezervacije hotelskih kapaciteta iznose između 35% i 40%, ali da postoji veliko interesovanje za privatni smeštaj. Ipak, na planinama je do sada za praznike rezevisano između 25% i 30% kapaciteta. Ona očekuje da će sledeće nedelje biti povećano interesovanje turista za planine u celoj Srbiji.
 
Takođe, navodi da su na Kopaoniku hoteli do sada rezevisani oko 40%, dok u privatnom smeštaju rezervacije iznose između 25% i 30%. Na planini Zlatar između 20% i 30% kod hotelskog smeštaja, a privatnog oko 35%.
 
Na planini Goliji, precizira Labovićeva, rezervisano je oko 30% hotelskog smeštaja, a u privatnom smeštaju oko 40%, dok su hoteli na Zlatiboru do sada za praznike rezervisani između 40% i 50%.
 
Odgovarajući na pitanje da li je seoski turizam sve popularniji, Labović ukazuje da je još u prošloj godini zabeležen veliki porast broja noćenja u ruralnim sredinama, te da očekuje da će taj trend biti nastavljen i u buduće.
 
Ističe da je za turiste, kada je ruralni turizam u pitanju, posebno atraktivna zapadna Srbija i to deo oko Ivanjice, kao i Rudnik, Gornji Milanovac, ali i okolina Kragujevca, gde se traži "krevet više".
 
Kada je reč o zainteresovanosti turista za glavni grad tokom praznika, interesovanja je malo, a rezervisanost hotela je tek oko 5%, rekao je Tanjugu direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović.

 Izvor: Tanjug/eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....