Uvodi se red u poslovanje turističkih agencija

09. Novembar 2015
Uvodi se red u poslovanje turističkih agencija

Turisti će naredne godine bez bojazni moći da uplate aranžman i odu na letovanje, jer će izmene Zakona o turizmu, prema najavama, konačno doneti sigurnost i uvesti red u ovu oblasti.

Mnoge novine su predviđene ovom izmenom Zakona, a između ostalih je i ta da će agencije morati da imaju svoje predstavnike na destinacijama na koje šalju turiste. To znači da se više ne može dogoditi da turisti otputuju a da ih na odredištu ne čeka vodič koji govori srpski jezik. Predstavnik može da bude i stranac, zaposlen u lokalnoj agenciji, ali će biti u obavezi da govori i srpski jezik.

Takođe, direktori nacionalne i lokalnih turističkih organizacija moraće da imaju višegodišnje iskustvo iz ove oblasti. Sadašnji model turističkih organizacija je prevaziđen, a za direktore će se raspisivati konkurs umesto dosadašnjeg postavljenja. Agencije koje rade u domaćem turizmu, koje organizuju putovanja po Srbiji i dovode strane turiste dobijaće subvencije. Očekuje se i rebrendiranje Srbije, a biće osnivane i organizacije za destinacijski menadžment.

Međutim, najveća novina koja će direktno uticati na turiste jeste zaštita putnika i uvođenje reda u poslovanje turističkih agencija.

- Zakon treba da štiti putnike, ali i turističke agencije. Namera je da se uvede red u rad turističkih agencija - kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Naime, agencije će morati da nabave bankarske garancije od najmanje 200.000 evra, a tačnu visinu će određivati banke. Agencije će moći i da uzmu polisu od osiguravajućih kuća u minimalnoj visini od 400.000 evra. Najveća novina je to što će svaki putnik imati svoju garanciju kada krene na put.

To putnicima omogućava da budu sigurni da će otputovati na određenu destinaciju i biti smešteni u hotel koji su platili, ili će dobiti novac nazad. Konkretno, na svakom ugovoru o putovanju tačno će pisati kako i kada putnici mogu da aktiviraju polisu. Garancija će moći da se aktivira ukoliko agencija nije platila smeštaj, prevozno sredstvo kojim će se vratiti putnici, ukoliko nije u mogućnosti da realizuje putovanje...

Garancija putovanja biće uključena u aranžman, a koštaće od jednog do najviše 10 evra, u zavisnosti od cene putovanja. U ugovoru koji putnik potpiše sa agencijom biće taksativno navedeno šta sve uključuje aranžman i koliko košta garancija.

Predviđene su i kazne za agencije u visini od 800.000 evra i oduzimanje licence, a novi sistem garancija stupiće na snagu početkom februara. Turisti koji uplate putovanje do februara neće morati da doplate za garanciju putovanja.

Poslednjih godina najveće probleme pravili su subagenti, kojih u Srbiji ima 1.900, a koji nisu novac turista uplaćivali na račun agencija. Izmene Zakona primoraće subagente da u kratkom roku uplate novac.

Izvor: Novosti

 

Poslednji komentari

Veca
Utorak , 10.11.2015. 20:40h
Preporuka:
0
+
0
-
Znaci direktor lokalne turisticke organizacije moze da bude kaoi do sada nestrucno lice koje nije obrazovano za oblast turizma ali ga je neko postavio na ovu funkcijui sada ima par godina iskustva na toj poziciji i time ispunjava zakonske uslove, sto je nakaradno. Time se urusava struka ali i svrha postojanja turistickih organizacija. Zasto se vec jednom diplomirani turizmolozi ne konsultuju kada se menjaju zakonske odredbe ili donosi novi Zakon o turizmu? Ukinite fakultete za turizam da bar nove generacije ne trose uzalud novac i vreme a da se turizmom moze baviti svaka susa.

Povezane vesti

Turizam
Air France i Accor hoteli napravili zajednički program lojalnosti
24. Jun 2019
Francuska avio-kompanija Air France i hotelska grupacija Accor Hotels doneli su odluku da od 20....
Turizam
Beograd ipak dobija akva park u Bloku 44?
24. Jun 2019
Grad Beograd će oduzeti zemljište u Bloku 44, koje je jedna firma zakupila kako...
Turizam
Nema komercijalnih letova za Iran
21. Jun 2019
Iz Beograda za Teheran nema komercijalnih letova na aerodromu „Nikola Tesla“. Iako...
Turizam
Subotici status turističkog mesta prve kategorije
21. Jun 2019
Grad Subotica, kao destinacija, dobio je status prve kategorije turističkog mesta po...