Uvedene avio-linije od javnog interesa

01. April 2019
Image by Peter Biela from Pixabay
Image by Peter Biela from Pixabay

Vlada Srbije usvojila je Odluku o uvođenju avio-linija od javnog interesa na inicijativu okruga južne i istočne Srbije, u cilju bržeg ekonomskog razvoja regiona, a kroz efikasnije saobraćajno povezivanje sa evropskim gradovima.

Kako je saopštila Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, odluka o uvođenju linija od javnog interesa u skladu je s propisima Srbije, harmonizovanim s propisima Evropske unije.

Osnovni kriterijum za uspostavljanje linija od javnog interesa jeste BDP po glavi stanovnika ispod 75 odsto proseka BDP Srbije i stopa nezaposlenosti iznad prosečne.

U južnoj i istočnoj Srbiji ima 30 opština koje su nedovoljno razvijene (stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka) i 15 koje se smatraju devastiranim područjima (stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka), podseća se u saopštenju.

Kako se navodi, potreba za uvođenjem avio-linija iz javnog interesa proizilazi iz činjenice da ne postoji razvijena brza železnička ili drumska infrastruktura kao alternativa koja bi omogućila povezivanje ovog regiona sa zemljama EU i regiona sa prosečnim periodom putovanja manjim od tri sata. Taj kriterijum biće zadovoljen tek uspostavljanjem avio-linija od javnog interesa koje će doprineti da se poveća konkurentnost regiona, omogući bolje povezivanje sa evropskim industrijskim centrima, privuku nove investicije, smanji nezaposlenosti, pojačaju veze sa dijasporom i doprinese razvoju turizma, kao i ukupnom podizanju kvaliteta života građana u ovom delu Srbije.

Ministarstvo navodi da su ciljani pravci utvrđeni na osnovu analiza i predloga Grada Niša, a Vlada Srbije obezbedila je 600.000.000 dinara u republičkom budžetu za naknadu troškova avio-kompanijama koje budu izabrane na međunarodnom javnom pozivu za vršenje usluge avio-prevoza iz Niša.

Kao linije od javnog interesa utvrđene su sledeće avio-linije:
 

  • Niš-Nirnberg-Niš
  • Niš-Frankfurt/Han-Niš
  • Niš-Rim-Niš
  • Niš-Hanover-Niš
  • Niš-Ljubllana-Niš
  • Niš-Salcburg-Niš
  • Niš-Bolonja-Niš
  • Niš-Budimpešta-Niš
  • Niš-Geteborg-Niš
  • Niš-Fridrishafen-Niš
  • Niš-Karlsrue-Niš
  • Niš-Tivat-Niš


Područje koje opslužuje Aerodrom "Konstantin Veliki" obuhvata 10 okruga u južnoj i istočnoj Srbiji sa ukupno 1,78 miliona stanovnika (Pomoravski okrug, deo Borskog okruga, Zaječarski, deo Raškog okruga, Rasinski, Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug), kao i region Kosova i Metohije. Opslužno područje aerodroma, osim teritorije Republike Srbije, obuhvata i deo Severne Makedonije, kao i područje zapadne Bugarske.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....