Uvedene avio-linije od javnog interesa

01. April 2019
Image by Peter Biela from Pixabay
Image by Peter Biela from Pixabay

Vlada Srbije usvojila je Odluku o uvođenju avio-linija od javnog interesa na inicijativu okruga južne i istočne Srbije, u cilju bržeg ekonomskog razvoja regiona, a kroz efikasnije saobraćajno povezivanje sa evropskim gradovima.

Kako je saopštila Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, odluka o uvođenju linija od javnog interesa u skladu je s propisima Srbije, harmonizovanim s propisima Evropske unije.

Osnovni kriterijum za uspostavljanje linija od javnog interesa jeste BDP po glavi stanovnika ispod 75 odsto proseka BDP Srbije i stopa nezaposlenosti iznad prosečne.

U južnoj i istočnoj Srbiji ima 30 opština koje su nedovoljno razvijene (stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka) i 15 koje se smatraju devastiranim područjima (stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka), podseća se u saopštenju.

Kako se navodi, potreba za uvođenjem avio-linija iz javnog interesa proizilazi iz činjenice da ne postoji razvijena brza železnička ili drumska infrastruktura kao alternativa koja bi omogućila povezivanje ovog regiona sa zemljama EU i regiona sa prosečnim periodom putovanja manjim od tri sata. Taj kriterijum biće zadovoljen tek uspostavljanjem avio-linija od javnog interesa koje će doprineti da se poveća konkurentnost regiona, omogući bolje povezivanje sa evropskim industrijskim centrima, privuku nove investicije, smanji nezaposlenosti, pojačaju veze sa dijasporom i doprinese razvoju turizma, kao i ukupnom podizanju kvaliteta života građana u ovom delu Srbije.

Ministarstvo navodi da su ciljani pravci utvrđeni na osnovu analiza i predloga Grada Niša, a Vlada Srbije obezbedila je 600.000.000 dinara u republičkom budžetu za naknadu troškova avio-kompanijama koje budu izabrane na međunarodnom javnom pozivu za vršenje usluge avio-prevoza iz Niša.

Kao linije od javnog interesa utvrđene su sledeće avio-linije:
 

  • Niš-Nirnberg-Niš
  • Niš-Frankfurt/Han-Niš
  • Niš-Rim-Niš
  • Niš-Hanover-Niš
  • Niš-Ljubllana-Niš
  • Niš-Salcburg-Niš
  • Niš-Bolonja-Niš
  • Niš-Budimpešta-Niš
  • Niš-Geteborg-Niš
  • Niš-Fridrishafen-Niš
  • Niš-Karlsrue-Niš
  • Niš-Tivat-Niš


Područje koje opslužuje Aerodrom "Konstantin Veliki" obuhvata 10 okruga u južnoj i istočnoj Srbiji sa ukupno 1,78 miliona stanovnika (Pomoravski okrug, deo Borskog okruga, Zaječarski, deo Raškog okruga, Rasinski, Nišavski, Toplički, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug), kao i region Kosova i Metohije. Opslužno područje aerodroma, osim teritorije Republike Srbije, obuhvata i deo Severne Makedonije, kao i područje zapadne Bugarske.

Izvor: Tanjug

 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...