Usvojen Plan razvoja Opštine Vrnjačka Banja za period 2023-2030.

03. Jul 2023
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Na 23. redovnom zasedanju Skupštine opštine Vrnjačka Banja održanoj 29. juna, odbornici su izglasali najvažniji strateški akt vrnjačke lokalne samouprave - Plan razvoja Opštine Vrnjačka Banja 2023- 2030. godine.

Nacrt Plana razvoja izradio je Opštinski tim, u okviru Programa EU Exchange 6, uz podršku eksperata Stalne konferencije gradova i opština, a kroz proces konsultacija sa tematskim radnim grupama. Plan sadrži pregled i analizu postojećeg stanja, viziju, odnosno željeno stanje, prioritetne ciljeve razvoja koji se žele postići, kao i pregled i kratak opis odgovarajućih mera koje se dalje razrađuju dokumentima javnih politika i srednjoročnim planom Opštine.

Ovaj akt ima za cilj da doprinese unapređenju kvaliteta života stanovnika i posetilaca opštine. Izradom ovog plana stvoreni su uslovi da se svi problemi rešavaju planski u skladu sa identifikovanim potrebama korisnika na različitim nivoima, na osnovu dobrog poznavanja i definisanja prioritetnih potreba i postojećih resursa. Plan razvoja je dugoročni dokument razvojnog planiranja za period od sedam godina i baziran je na jasnom razumevanju aktuelne situacije u Opštini, razvojno je orijentisan, relevantan i jasno definisan, baziran na partnerstvu sa zainteresovanim stranama, logički je dosledan i konzistentan, izvodljiv i realan.

Vizija definisana ovim Planom glasi: „Vrnjačka Banja je 2030. godine jedinstvena turistička destinacija i banjsko lečilište u Evropi sa autentičnim welness&spa sadržajima i zadovoljnim građanima u održivom životnom okruženju“.

Vrnjačka Banja je u 2030. godini opština koja održivo koristi svoje prirodne resurse i turističke kapacitete i ima razvijenu privredu, u koju se turisti rado vraćaju, u kojoj žive zadovoljni građani koji imaju pristup bogatom sadržaju za decu, mlade i odrasle, sa uspostavljenim uslugama socijalne zaštite i dobrom upravom. Ona je bezbedna i atraktivna sredina pogodna za život kako mlađe, tako i starije populacije, vodi računa o životnoj sredini. U njoj žive zadovoljni građani koji imaju pristup kvalitetnoj vodi i uređen životni prostor.

U nastavku, odbornici su usvojili i nacrt Rebalansa Odluke o budžetu Opštine Vrnjačka Banja za 2023. godinu koji je uslovljen neophodnošću obezbeđivanja sredstava za saniranja štete nastale usled elemnetarnih nepogoda, ali i koji prati razvojni trend opštine Vrnjačka Banja.

Izvor: vrnjackabanja.gov.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. Septembar 2023
Air Serbia će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Turizam
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. Septembar 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...
Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...