Usvojen Plan razvoja Opštine Vrnjačka Banja za period 2023-2030.

03. Jul 2023
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Na 23. redovnom zasedanju Skupštine opštine Vrnjačka Banja održanoj 29. juna, odbornici su izglasali najvažniji strateški akt vrnjačke lokalne samouprave - Plan razvoja Opštine Vrnjačka Banja 2023- 2030. godine.

Nacrt Plana razvoja izradio je Opštinski tim, u okviru Programa EU Exchange 6, uz podršku eksperata Stalne konferencije gradova i opština, a kroz proces konsultacija sa tematskim radnim grupama. Plan sadrži pregled i analizu postojećeg stanja, viziju, odnosno željeno stanje, prioritetne ciljeve razvoja koji se žele postići, kao i pregled i kratak opis odgovarajućih mera koje se dalje razrađuju dokumentima javnih politika i srednjoročnim planom Opštine.

Ovaj akt ima za cilj da doprinese unapređenju kvaliteta života stanovnika i posetilaca opštine. Izradom ovog plana stvoreni su uslovi da se svi problemi rešavaju planski u skladu sa identifikovanim potrebama korisnika na različitim nivoima, na osnovu dobrog poznavanja i definisanja prioritetnih potreba i postojećih resursa. Plan razvoja je dugoročni dokument razvojnog planiranja za period od sedam godina i baziran je na jasnom razumevanju aktuelne situacije u Opštini, razvojno je orijentisan, relevantan i jasno definisan, baziran na partnerstvu sa zainteresovanim stranama, logički je dosledan i konzistentan, izvodljiv i realan.

Vizija definisana ovim Planom glasi: „Vrnjačka Banja je 2030. godine jedinstvena turistička destinacija i banjsko lečilište u Evropi sa autentičnim welness&spa sadržajima i zadovoljnim građanima u održivom životnom okruženju“.

Vrnjačka Banja je u 2030. godini opština koja održivo koristi svoje prirodne resurse i turističke kapacitete i ima razvijenu privredu, u koju se turisti rado vraćaju, u kojoj žive zadovoljni građani koji imaju pristup bogatom sadržaju za decu, mlade i odrasle, sa uspostavljenim uslugama socijalne zaštite i dobrom upravom. Ona je bezbedna i atraktivna sredina pogodna za život kako mlađe, tako i starije populacije, vodi računa o životnoj sredini. U njoj žive zadovoljni građani koji imaju pristup kvalitetnoj vodi i uređen životni prostor.

U nastavku, odbornici su usvojili i nacrt Rebalansa Odluke o budžetu Opštine Vrnjačka Banja za 2023. godinu koji je uslovljen neophodnošću obezbeđivanja sredstava za saniranja štete nastale usled elemnetarnih nepogoda, ali i koji prati razvojni trend opštine Vrnjačka Banja.

Izvor: vrnjackabanja.gov.rs

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...