Usvojen Plan razvoja Opštine Vrnjačka Banja za period 2023-2030.

03. July 2023
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Na 23. redovnom zasedanju Skupštine opštine Vrnjačka Banja održanoj 29. juna, odbornici su izglasali najvažniji strateški akt vrnjačke lokalne samouprave - Plan razvoja Opštine Vrnjačka Banja 2023- 2030. godine.

Nacrt Plana razvoja izradio je Opštinski tim, u okviru Programa EU Exchange 6, uz podršku eksperata Stalne konferencije gradova i opština, a kroz proces konsultacija sa tematskim radnim grupama. Plan sadrži pregled i analizu postojećeg stanja, viziju, odnosno željeno stanje, prioritetne ciljeve razvoja koji se žele postići, kao i pregled i kratak opis odgovarajućih mera koje se dalje razrađuju dokumentima javnih politika i srednjoročnim planom Opštine.

Ovaj akt ima za cilj da doprinese unapređenju kvaliteta života stanovnika i posetilaca opštine. Izradom ovog plana stvoreni su uslovi da se svi problemi rešavaju planski u skladu sa identifikovanim potrebama korisnika na različitim nivoima, na osnovu dobrog poznavanja i definisanja prioritetnih potreba i postojećih resursa. Plan razvoja je dugoročni dokument razvojnog planiranja za period od sedam godina i baziran je na jasnom razumevanju aktuelne situacije u Opštini, razvojno je orijentisan, relevantan i jasno definisan, baziran na partnerstvu sa zainteresovanim stranama, logički je dosledan i konzistentan, izvodljiv i realan.

Vizija definisana ovim Planom glasi: „Vrnjačka Banja je 2030. godine jedinstvena turistička destinacija i banjsko lečilište u Evropi sa autentičnim welness&spa sadržajima i zadovoljnim građanima u održivom životnom okruženju“.

Vrnjačka Banja je u 2030. godini opština koja održivo koristi svoje prirodne resurse i turističke kapacitete i ima razvijenu privredu, u koju se turisti rado vraćaju, u kojoj žive zadovoljni građani koji imaju pristup bogatom sadržaju za decu, mlade i odrasle, sa uspostavljenim uslugama socijalne zaštite i dobrom upravom. Ona je bezbedna i atraktivna sredina pogodna za život kako mlađe, tako i starije populacije, vodi računa o životnoj sredini. U njoj žive zadovoljni građani koji imaju pristup kvalitetnoj vodi i uređen životni prostor.

U nastavku, odbornici su usvojili i nacrt Rebalansa Odluke o budžetu Opštine Vrnjačka Banja za 2023. godinu koji je uslovljen neophodnošću obezbeđivanja sredstava za saniranja štete nastale usled elemnetarnih nepogoda, ali i koji prati razvojni trend opštine Vrnjačka Banja.

Izvor: vrnjackabanja.gov.rs

Comments (0)

Connected news

Tourism
Počela izgradnja najvećeg aerodroma na svetu
24. May 2024
Potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Rašid Al...
Tourism
Zapadni Balkan kao jedna turistička destinacija
23. May 2024
U Kongresu Sjedinjenih Američkih Država potpisan je Memorandum o saradnji privrednih komora...
Tourism
Air France povećava broj letova i uvodi nove destinacije u zimskoj sezoni 2024-2025
22. May 2024
Tokom zimskog reda letenja, tačnije od novembra 2024. do marta 2025. godine, francuski...
Tourism
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse
22. May 2024
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse za studente četvrte godine, master studija,...