Uskoro samostalno čekiranje putnika i prtljaga na beogradskom aerodromu

20. Decembar 2018
Uskoro samostalno čekiranje putnika i prtljaga na beogradskom aerodromu

Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu uskoro će biti omogućeno samostalno čekiranje putnika i prtljaga, s potpunom automatizacijom od dolaska na aerodrom do ulaska u avion, rečeno je na prvoj Konferenciji o bezbednosti aerodroma (ASCE) u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

Direktor za IT na aerodromu Marko Marković rekao je Tanjugu da je već počela nabavka opreme i da je planirano da se narednih godina uvedu svi sistemi za automatizaciju procesa na aerodromu koji su u vezi sa putničkim servisom.

Kazao je da su potrebna velika ulaganja, da implementacija traje od šest meseci do godinu dana, i dodao da je već nabavljena oprema za samostalnu registraciju putnika i prtljaga.

- Uveli smo sistem za samostalno čekiranje putnika na let, to je bio veoma obiman i zahtevan projekat. Sve više ćemo se u budućnosti usmeravati na to da putnici budu sve samostalniji, odnosno da mogu od svoje kuće do aerodorma sami da prođu sve - od ulaska na gejt, do pasoške kontrole i aviona - rekao je Marković.

Direktor za bezbednost beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Vladimir Mićić rekao je Tanjugu da je u prethodne četiri godine uloženo više od 16 miliona evra u bezbednost na aerodromu.

- Na primer, rendgeni u standardu 3 koji se koriste za pregled predatog prtljaga, pošto po Evropskoj konferenciji civilnog vazuhoplovstva (koja je najviša instanca civilnih vazduhoplovnih vlasti u Evropi), od 2020. godine svi aerodromi za pregled predatog prtljaga moraju da koriste uređaj standarda 3 - rekao Mićić.

Izvor: Večernje novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...