Uskoro samostalno čekiranje putnika i prtljaga na beogradskom aerodromu

20. December 2018
Uskoro samostalno čekiranje putnika i prtljaga na beogradskom aerodromu

Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu uskoro će biti omogućeno samostalno čekiranje putnika i prtljaga, s potpunom automatizacijom od dolaska na aerodrom do ulaska u avion, rečeno je na prvoj Konferenciji o bezbednosti aerodroma (ASCE) u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

Direktor za IT na aerodromu Marko Marković rekao je Tanjugu da je već počela nabavka opreme i da je planirano da se narednih godina uvedu svi sistemi za automatizaciju procesa na aerodromu koji su u vezi sa putničkim servisom.

Kazao je da su potrebna velika ulaganja, da implementacija traje od šest meseci do godinu dana, i dodao da je već nabavljena oprema za samostalnu registraciju putnika i prtljaga.

- Uveli smo sistem za samostalno čekiranje putnika na let, to je bio veoma obiman i zahtevan projekat. Sve više ćemo se u budućnosti usmeravati na to da putnici budu sve samostalniji, odnosno da mogu od svoje kuće do aerodorma sami da prođu sve - od ulaska na gejt, do pasoške kontrole i aviona - rekao je Marković.

Direktor za bezbednost beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Vladimir Mićić rekao je Tanjugu da je u prethodne četiri godine uloženo više od 16 miliona evra u bezbednost na aerodromu.

- Na primer, rendgeni u standardu 3 koji se koriste za pregled predatog prtljaga, pošto po Evropskoj konferenciji civilnog vazuhoplovstva (koja je najviša instanca civilnih vazduhoplovnih vlasti u Evropi), od 2020. godine svi aerodromi za pregled predatog prtljaga moraju da koriste uređaj standarda 3 - rekao Mićić.

Izvor: Večernje novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...