Upoznaj Kopaonik - mnoštvo sadržaja za aktivan ili pasivan odmor

14. Avgust 2020
Kopaonik, foto: TO Raška
Kopaonik, foto: TO Raška

Turistički centar Kopaonik tokom letnje sezone pruža idealne uslove za aktivan i pasivan odmor. Kopaonik raspolaže velikim brojem objekata za smeštaj, od apartmana i kuća za odmor, odmarališta do najluksuznijih hotela u samom centru i vikend naselju koje je udaljeno od centra 5 km. Veliki broj letnjih sadržaja koje nudi JP Skijališta Srbije predstavljaju pravo uživanje za decu i odrasle: adrenalinski sadržaji - bob na šinama, tjubing i zip line, mountain cart, avantura park  koji se sastoji od brojnih elemenata i raznovrsnih prepreka, trim staza. Panoramska vožnja žičarom „Pančićev vrh“ predstavlja priliku da Kopaonik vidite i doživite na jedan drugačiji način i uživate u pogledu sa 2.017 m nadmorske visine. Ljubitelji skijanja mogu uživati u svom omiljenom sportu na letnjoj ski stazi. Najmlađe posetioce očekuje zabava na dečijem igralištu sa brojnim sadržajima.

Foto: TO Raška

Posetioci kojima su avantura, sport i rekreacija neizostavni deo odmora, zabavu i adrenalin mogu da pronađu u vožnji kvadova, alpinizmu u prirodnom rezervatu „Orlove stene“, biciklističkim turama, streličarstvu. Kopaonik možete upoznati kroz različite avanturističke ture. Predlažemo Safari turu - obilazak i razgledanje turističkih atrakcija Kopaonika kao i flore i faune Nacionalnog parka Kopaonik kroz vožnju u posebno prilagođenim offroad vozilima. Lokalitet koji treba posetiti je Nebeske stolice koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.800 m, u neposrednoj blizini Pančićevog vrha, na kome se nalaze ostaci crkve sv. Prokopija. Poseban doživljaj predstavlja safari tura zalazak sunca sa Pančićevog vrha.

Foto: TO Raška

Odličan način da upoznate i doživite Kopaonik u letnjem periodu jesu pešačke ture kroz najatraktivnije predele Kopaonika uz pratnju vodiča. Posetite crkvište Metođe, vodopad Jelovarnik, Markov kamen, Nebeske stolice, Jankove bare. Uživajte u pogledu sa vrhova Treske i Kukavice. Određene pešačke ture uključuju i branje šumskog voća i lekovitog bilja. Edukativna gljivarska staza dužine 2 km, sa polazištem u blizini konačišta Rtanj, obeležena je tablama sa slikama i opisima gljiva na Kopaoniku.

Foto: TO Raška

Tereni Kopaonika, proplanci i staze predstavljaju pravi izazov za profesionalce i rekreativce, ljubitelje planinskog biciklizma. Tri downhill staze, različitih podloga, dužine od 5 kilometara, prilagođene su i početnicima i onima koji vole nešto opasnije vožnje. U centru Kopaonika moguće je iznajmiti bicikle i kvadove.

Dane odmora možete ispuniti pohađajući neki od edukativnih programa i treninga poput škole jahanja za početnike i terensko jahanje u prirodi za iskusne jahače. 

Foto: TO Raška

Atrakcija za posetioce Kopaonika je Semeteško jezero, koje je udaljeno od centra Kopaonika 14 km. Jezero ima oblik izduženog kruga prečnika oko 50 m i dubine oko 7 m. Karakteristika jezera je nekoliko plovećih ostrva, odnosno busena, koji plutaju po površini. U mirnom okruženju možete isprobati specijalitete domaće kuhinje u restoranu pored jezera (obavezno probati pitu sa kopaoničkim borovnicama).

Semeteško jezero, foto: Olja Simović

U podnožju Kopaonika, 24 km udaljena, nalazi se Jošanička Banja koju neizostavno treba posetiti. Jošanička Banja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, temperature 77°C. U neposrednoj blizini Turističkog centra Kopaonik nalaze se vredni kulturno-istorijski spomenici koje vam preporučujemo da obiđete: manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica. Nakon posete manastira možete prošetati kroz Rašku i obići spomen sobu „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“ koja predstavlja sećanje na održavanje sednica Vlade Kraljevine Srbije u periodu od 30. oktobra do 12. novembra 1915. godine u Raški.

Više na raskaturizam.rs

Manastir Gradac, foto: Olja Simović

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...