Upoznaj Kopaonik - mnoštvo sadržaja za aktivan ili pasivan odmor

14. August 2020
Kopaonik, foto: TO Raška
Kopaonik, foto: TO Raška

Turistički centar Kopaonik tokom letnje sezone pruža idealne uslove za aktivan i pasivan odmor. Kopaonik raspolaže velikim brojem objekata za smeštaj, od apartmana i kuća za odmor, odmarališta do najluksuznijih hotela u samom centru i vikend naselju koje je udaljeno od centra 5 km. Veliki broj letnjih sadržaja koje nudi JP Skijališta Srbije predstavljaju pravo uživanje za decu i odrasle: adrenalinski sadržaji - bob na šinama, tjubing i zip line, mountain cart, avantura park  koji se sastoji od brojnih elemenata i raznovrsnih prepreka, trim staza. Panoramska vožnja žičarom „Pančićev vrh“ predstavlja priliku da Kopaonik vidite i doživite na jedan drugačiji način i uživate u pogledu sa 2.017 m nadmorske visine. Ljubitelji skijanja mogu uživati u svom omiljenom sportu na letnjoj ski stazi. Najmlađe posetioce očekuje zabava na dečijem igralištu sa brojnim sadržajima.

Posetioci kojima su avantura, sport i rekreacija neizostavni deo odmora, zabavu i adrenalin mogu da pronađu u vožnji kvadova, alpinizmu u prirodnom rezervatu „Orlove stene“, biciklističkim turama, streličarstvu. Kopaonik možete upoznati kroz različite avanturističke ture. Predlažemo Safari turu - obilazak i razgledanje turističkih atrakcija Kopaonika kao i flore i faune Nacionalnog parka Kopaonik kroz vožnju u posebno prilagođenim offroad vozilima. Lokalitet koji treba posetiti je Nebeske stolice koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.800 m, u neposrednoj blizini Pančićevog vrha, na kome se nalaze ostaci crkve sv. Prokopija. Poseban doživljaj predstavlja safari tura zalazak sunca sa Pančićevog vrha.

Odličan način da upoznate i doživite Kopaonik u letnjem periodu jesu pešačke ture kroz najatraktivnije predele Kopaonika uz pratnju vodiča. Posetite crkvište Metođe, vodopad Jelovarnik, Markov kamen, Nebeske stolice, Jankove bare. Uživajte u pogledu sa vrhova Treske i Kukavice. Određene pešačke ture uključuju i branje šumskog voća i lekovitog bilja. Edukativna gljivarska staza dužine 2 km, sa polazištem u blizini konačišta Rtanj, obeležena je tablama sa slikama i opisima gljiva na Kopaoniku.

Tereni Kopaonika, proplanci i staze predstavljaju pravi izazov za profesionalce i rekreativce, ljubitelje planinskog biciklizma. Tri downhill staze, različitih podloga, dužine od 5 kilometara, prilagođene su i početnicima i onima koji vole nešto opasnije vožnje. U centru Kopaonika moguće je iznajmiti bicikle i kvadove.

Dane odmora možete ispuniti pohađajući neki od edukativnih programa i treninga poput škole jahanja za početnike i terensko jahanje u prirodi za iskusne jahače. 

Atrakcija za posetioce Kopaonika je Semeteško jezero, koje je udaljeno od centra Kopaonika 14 km. Jezero ima oblik izduženog kruga prečnika oko 50 m i dubine oko 7 m. Karakteristika jezera je nekoliko plovećih ostrva, odnosno busena, koji plutaju po površini. U mirnom okruženju možete isprobati specijalitete domaće kuhinje u restoranu pored jezera (obavezno probati pitu sa kopaoničkim borovnicama).

U podnožju Kopaonika, 24 km udaljena, nalazi se Jošanička Banja koju neizostavno treba posetiti. Jošanička Banja se ubraja među balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, temperature 77°C. U neposrednoj blizini Turističkog centra Kopaonik nalaze se vredni kulturno-istorijski spomenici koje vam preporučujemo da obiđete: manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica. Nakon posete manastira možete prošetati kroz Rašku i obići spomen sobu „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“ koja predstavlja sećanje na održavanje sednica Vlade Kraljevine Srbije u periodu od 30. oktobra do 12. novembra 1915. godine u Raški.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egipatski turisti na odmoru u Srbiji
14. September 2021
Godinama su srpski turisti posećivali Hurgadu i Šarm-el Šeik.Da li će od sada...
Tourism
Raspisan tender za izgradnju turističkog kompleksa Mačkov kamen
10. September 2021
Opština Krupanj raspisala je tender za izradu Plana detaljne regulacije za izgradnju...
Tourism
EU uklonila Srbiju sa
10. September 2021
 Evropska unija je uklonila Srbiju sa takozvane "zelene liste" trećih zemlja...
Tourism
Crna Gora pooštrila mere – važe od utorka
10. September 2021
Crnogorska vlada je usvojila nove mere u borbi protiv koronavirusa, koje stupaju na snagu 11....