Ujedinjeni Arapski Emirati ukidaju vize za građane Srbije

21. Septembar 2018
Ujedinjeni Arapski Emirati ukidaju vize za građane Srbije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje UAE šeik Abdulah bin Zajed dogovorili su u četvrtak, 20. septembra, ukidanje viza građanima Srbije koji putuju u tu zemlju. Dačić i njegov domaćin konstatovali su visok nivo bilateralnih odnosa i saradnje i dogovorili njihovo dalje jačanje i unapređivanje.

Ministar Dačić je istakao zadovoljstvo nivoom ostvarenih kontakata na visokom i najvišem nivou, kao i usponom koji beležimo u međusobnoj ekonomskoj saradnji.

On je naveo da broj turista iz Emirata u Srbiji raste iz godine u godinu i izneo podatak da je prošle godine više od 20.000 posetilaca iz Srbije boravilo u Emiratima.

- UAE su najznačajniji partner Srbije u regionu zaliva i opredeljeni smo da odnose sa njima podignemo na nivo strateškog partnerstva - rekao je Dačić.

O značaju koji Srbija pridaje Emiratima, dodao je, govori činjenica da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je potvrdila učešće na izložbi "Expo 2020" u Dubaiju, što će biti dobra prilika da naša zemlja predstavi svoje potencijale.

Dom za više od 6.000 srpskih državljana

- Emirati predstavljaju drugi dom za više od 6.000 srpskih državljanja, što ih čini najbrojnijom srpskom zajednicom na prostoru Bliskog istoka - naznačio je ministar.

- Oni su Emirate prepoznali kao idealno mesto za ostvarivanje profesionalnih ciljeva, a mnogi od njih su na visokim položajima u svojim kompanijama. Posebno raduje činjica da Srbiju predstavljaju na najbolji mogući način i tako doprinose podizanju njenog ugleda u ovoj zemlji - rekao je Dačić.

On je podsetio i da je Srbija ukinula vize za građane Emirata, a da se sada radi na tome da to bude obostrano, što je, kaže, važan korak napred u bilateralnih odnosima.

Uspešna ekonomska saradnja

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su najznačajniji partner Srbije u regionu zaliva, a Emirati su prepoznali Srbiju kao važnog partnera na Balkanu, izjavio je Dačić u Abu Dabiju.

- UAE su prepoznali Srbiju kao važnog partnera na Balkanu, o čemu govori broj uspešnih emiratskih kompanija koje posluju kod nas. To su neke od najvažnijih domaćih firmi, poput "Etihada", "Igl Hilsa", "Al Dahre", "Al Ravafed"… koje u Srbiji ostvaruju dobre rezultate - rekao je Dačić i dodao da nemali broj renomiranih srpskih preduzeća sa uspehom posluje u Emiratima, čime na najbolji način promovišu Srbiju.

Dačić je dodao da je u prethodnom periodu potpisan veći broj važnih bilateralnih sporazuma u više oblasti, uz redovne posete na visokom nivou, kao i susrete privrednika.

Prema njegovim rečima, daljem jačanju saradnje doprineće i prva sednica Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i UAE, koja će, kako je najavio, biti održana sredinom novembra u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...