Ujedinjeni Arapski Emirati ukidaju vize za građane Srbije

21. September 2018
Ujedinjeni Arapski Emirati ukidaju vize za građane Srbije

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje UAE šeik Abdulah bin Zajed dogovorili su u četvrtak, 20. septembra, ukidanje viza građanima Srbije koji putuju u tu zemlju. Dačić i njegov domaćin konstatovali su visok nivo bilateralnih odnosa i saradnje i dogovorili njihovo dalje jačanje i unapređivanje.

Ministar Dačić je istakao zadovoljstvo nivoom ostvarenih kontakata na visokom i najvišem nivou, kao i usponom koji beležimo u međusobnoj ekonomskoj saradnji.

On je naveo da broj turista iz Emirata u Srbiji raste iz godine u godinu i izneo podatak da je prošle godine više od 20.000 posetilaca iz Srbije boravilo u Emiratima.

- UAE su najznačajniji partner Srbije u regionu zaliva i opredeljeni smo da odnose sa njima podignemo na nivo strateškog partnerstva - rekao je Dačić.

O značaju koji Srbija pridaje Emiratima, dodao je, govori činjenica da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je potvrdila učešće na izložbi "Expo 2020" u Dubaiju, što će biti dobra prilika da naša zemlja predstavi svoje potencijale.

Dom za više od 6.000 srpskih državljana

- Emirati predstavljaju drugi dom za više od 6.000 srpskih državljanja, što ih čini najbrojnijom srpskom zajednicom na prostoru Bliskog istoka - naznačio je ministar.

- Oni su Emirate prepoznali kao idealno mesto za ostvarivanje profesionalnih ciljeva, a mnogi od njih su na visokim položajima u svojim kompanijama. Posebno raduje činjica da Srbiju predstavljaju na najbolji mogući način i tako doprinose podizanju njenog ugleda u ovoj zemlji - rekao je Dačić.

On je podsetio i da je Srbija ukinula vize za građane Emirata, a da se sada radi na tome da to bude obostrano, što je, kaže, važan korak napred u bilateralnih odnosima.

Uspešna ekonomska saradnja

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su najznačajniji partner Srbije u regionu zaliva, a Emirati su prepoznali Srbiju kao važnog partnera na Balkanu, izjavio je Dačić u Abu Dabiju.

- UAE su prepoznali Srbiju kao važnog partnera na Balkanu, o čemu govori broj uspešnih emiratskih kompanija koje posluju kod nas. To su neke od najvažnijih domaćih firmi, poput "Etihada", "Igl Hilsa", "Al Dahre", "Al Ravafed"… koje u Srbiji ostvaruju dobre rezultate - rekao je Dačić i dodao da nemali broj renomiranih srpskih preduzeća sa uspehom posluje u Emiratima, čime na najbolji način promovišu Srbiju.

Dačić je dodao da je u prethodnom periodu potpisan veći broj važnih bilateralnih sporazuma u više oblasti, uz redovne posete na visokom nivou, kao i susrete privrednika.

Prema njegovim rečima, daljem jačanju saradnje doprineće i prva sednica Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i UAE, koja će, kako je najavio, biti održana sredinom novembra u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...