U toku zaštita jezera Palić i Ludaš

29. Mart 2019

Nakon izvesne pauze u izveštavanju javnosti o tome kako napreduje projekat „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš”, a za koji je Nemačka razvojna banka (KfW) donirala 6,5 miliona evra, zajednički su se oglasili predstavnici većine preduzeća uključenih u ostvarivanje projekta.

Ervin Molnar, rukovodilac Jedinice za upravljanje projektom pri gradskom Sekretarijatu za investicije, podsetio je da je projekat zvanično otpočeo 10. septembra 2018. godine, kada je angažovan stručni konsultant – firma „Poš i partners”, međutim, ovaj projekat se priprema već nekoliko godina.

Upravo je u toku i izbor izvođača radova na tenderu za izgradnju kanalizacione mreže u stambenom i turističkom delu Palića. Kako je rekao Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija”, gradi se 19 kilometara kanalizacione mreže u stambenom, a osam kilometara u turističkom delu Palića, i na taj način pokrivenost kanalizacijom sa dosadašnjih 35 odsto skočiće na 80 odsto.

Trenutno, otpadne vode naselja oko Palića i Ludaša ulivaju se u ova jezera, te je neophodna i izgradnja potisnog voda koji će u dužini od pet kilometara kanalizaciju „odvesti” do gradskog prečistača otpadnih voda. Za ove namene, kako je izneo Ervin Molnar, planiran je i najveći deo novca, odnosno preko 40 odsto za izgradnju kanalizacije i dodatnih preko 26 odsto od doniranih 6,5 miliona evra za izgradnju potisnog voda.

Prečistač otpadnih voda je još jedna tačka gde su predviđena dodatna ulaganja iako Subotica spada u svega tri odsto gradova Srbije koji ima savremeni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda koji eliminiše fosfor i natrijum.

- Najveći zastoj nastao je kod analize prečistača otpadnih voda, gde je Nemačka razvojna banka poslala nezavisnog eksperta da uradi dopunske analize kako bi se utvrdilo na koji način može da se poboljša rad postrojenja. Jezera Palić i Ludaš dobijaju najveći deo vode preko prečistača i neophodno je da ona bude u što boljem stanju, pa smo se s obzirom na mali iznos sredstava koja su prethodno određena za ovo postrojenje, (oko 6,5 odsto od 6,5 miliona evra) počeli da tražimo nove izvore finansiranja kako bi investicija dala što bolji rezultat - rekao je Molnar.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija” objasnio je da je posredi fina matematika između ulaganja koje će sa sadašnjih dozvoljenih miligram po litri svesti na 0,3 do 0,5 miligrama, ali to poskupljuje i održavanje objekta. Zbog toga se analizira svrsishodnost takve investicije, rekao je Šugar.

Trenutno se radi na formiranju zelenog zaštitnog pojasa oko oba jezera, kaže Ervin Molnar. Duž obale krče se invazivne biljke i sade autohtone vrste, a ova „tampon” zona trebalo bi da vodeno ogledalo izoluje od štetnog dejstva poljoprivrednih aktivnosti na okolnom zemljištu. Oko turističkog dela jezera Palić trebalo bi da bude formirana pešačko biciklistička staza.

Uskoro počinje i izlov babuški iz jezera, jer one čine 95 odsto ribljeg fonda i ovim projektom biomanipulacije doprinelo bi se podizanju kvaliteta vode. Rukovodioci preduzeća i ustanova uključenih u projekat najavljuju i da ubuduće neće biti zastoja u informisanju javnosti o tome šta je do sada urađeno. Formiran je poseban tim za odnose sa javnošću, u planu je i postavljanje internet stranice o ovom projektu jer, kažu, potrebna im je i saradnja javnosti u očuvanju prirode jezera Palić i Ludaš.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...