U toku zaštita jezera Palić i Ludaš

29. March 2019

Nakon izvesne pauze u izveštavanju javnosti o tome kako napreduje projekat „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš”, a za koji je Nemačka razvojna banka (KfW) donirala 6,5 miliona evra, zajednički su se oglasili predstavnici većine preduzeća uključenih u ostvarivanje projekta.

Ervin Molnar, rukovodilac Jedinice za upravljanje projektom pri gradskom Sekretarijatu za investicije, podsetio je da je projekat zvanično otpočeo 10. septembra 2018. godine, kada je angažovan stručni konsultant – firma „Poš i partners”, međutim, ovaj projekat se priprema već nekoliko godina.

Upravo je u toku i izbor izvođača radova na tenderu za izgradnju kanalizacione mreže u stambenom i turističkom delu Palića. Kako je rekao Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija”, gradi se 19 kilometara kanalizacione mreže u stambenom, a osam kilometara u turističkom delu Palića, i na taj način pokrivenost kanalizacijom sa dosadašnjih 35 odsto skočiće na 80 odsto.

Trenutno, otpadne vode naselja oko Palića i Ludaša ulivaju se u ova jezera, te je neophodna i izgradnja potisnog voda koji će u dužini od pet kilometara kanalizaciju „odvesti” do gradskog prečistača otpadnih voda. Za ove namene, kako je izneo Ervin Molnar, planiran je i najveći deo novca, odnosno preko 40 odsto za izgradnju kanalizacije i dodatnih preko 26 odsto od doniranih 6,5 miliona evra za izgradnju potisnog voda.

Prečistač otpadnih voda je još jedna tačka gde su predviđena dodatna ulaganja iako Subotica spada u svega tri odsto gradova Srbije koji ima savremeni uređaj za prečišćavanje otpadnih voda koji eliminiše fosfor i natrijum.

- Najveći zastoj nastao je kod analize prečistača otpadnih voda, gde je Nemačka razvojna banka poslala nezavisnog eksperta da uradi dopunske analize kako bi se utvrdilo na koji način može da se poboljša rad postrojenja. Jezera Palić i Ludaš dobijaju najveći deo vode preko prečistača i neophodno je da ona bude u što boljem stanju, pa smo se s obzirom na mali iznos sredstava koja su prethodno određena za ovo postrojenje, (oko 6,5 odsto od 6,5 miliona evra) počeli da tražimo nove izvore finansiranja kako bi investicija dala što bolji rezultat - rekao je Molnar.

Direktor JKP „Vodovod i kanalizacija” objasnio je da je posredi fina matematika između ulaganja koje će sa sadašnjih dozvoljenih miligram po litri svesti na 0,3 do 0,5 miligrama, ali to poskupljuje i održavanje objekta. Zbog toga se analizira svrsishodnost takve investicije, rekao je Šugar.

Trenutno se radi na formiranju zelenog zaštitnog pojasa oko oba jezera, kaže Ervin Molnar. Duž obale krče se invazivne biljke i sade autohtone vrste, a ova „tampon” zona trebalo bi da vodeno ogledalo izoluje od štetnog dejstva poljoprivrednih aktivnosti na okolnom zemljištu. Oko turističkog dela jezera Palić trebalo bi da bude formirana pešačko biciklistička staza.

Uskoro počinje i izlov babuški iz jezera, jer one čine 95 odsto ribljeg fonda i ovim projektom biomanipulacije doprinelo bi se podizanju kvaliteta vode. Rukovodioci preduzeća i ustanova uključenih u projekat najavljuju i da ubuduće neće biti zastoja u informisanju javnosti o tome šta je do sada urađeno. Formiran je poseban tim za odnose sa javnošću, u planu je i postavljanje internet stranice o ovom projektu jer, kažu, potrebna im je i saradnja javnosti u očuvanju prirode jezera Palić i Ludaš.

Izvor: Politika

Comments (0)

Connected news

Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...
Tourism
Proglašen najbolji muzej na svetu
02. July 2024
Turski muzej “Ephesus Experience“ (Doživljaj Efesa), koji se nalazi u drevnom gradu...