U Srbiji ove godine prvi put više od dva miliona stranih gostiju

23. Oktobar 2023
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je da će u 2023. godini po prvi put biti premašen broj od 2 miliona stranih gostiju u Srbiji.

On je na SITCON konferenciji u organizaciji Univerziteta Singidunum rekao da će zahvaljujući stranim gostima, koji u ovoj godini beleže za četvrtinu veći broj dolazaka u odnosu na proteklu, 2023. biti još jedna rekordna godina za turizam Srbije.

Pored toga, Kandić je istakao da podaci Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma pokazuju da je broj stranih gostiju premašio broj domaćih, što je trenutno jedan od najboljih parametara rasta sektora turizma.

Govoreći o ugostiteljskoj delatnosti, Kandić je rekao da je ovu godinu obeležila potpuna rekonstrukcija i otvaranje nekoliko starih hotela širom Srbije sa ozbiljnim smeštajnim kapacitetima koji su godinama bili ruinirani.

- Pored toga što je u poslednjih deset godina broj hotela u Srbiji porastao za 120, a u proteklih pet godina za 50, smatram da je najznačajniji efekat postignut u podizanju kvaliteta smeštajnih kapaciteta - istakao je on.

To je ilustrovao podatkom da je udeo hotela sa 4 i 5 zvezdice u ukupnim hotelskim kapacitetima u periodu 2012 – 2022 porastao sa 25% na 44%, a udeo hotela najniže kategorije zabeležio pad sa 42% na 20%.

Govoreći o planovima ministarstva za narednu godinu, Kandić je najavio da će 2024. godine budžet za turističku infrastrukturu biti za 33 odsto veći nego u 2023. godini i iznositi blizu 2,5 milijarde dinara, od kojih je čak 1,5 milijarda dinara namenjena za kapitalne projekte.

- „Ovo su ubedljivo najveća ulaganja države u turizam ikada - rekao je on.

Ilustracije radi, Kandić je izneo podatak da će u 2024. godini budžet za turističku infrastrukturu biti 3,3 puta veći u odnosu na isti u 2019. godini kada je za ovu namenu opredeljeno 750 miliona dinara.

Izvor: Ministarstvo turizma i omladine

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Turizam
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. Jul 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Turizam
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. Jul 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...