U Srbiji ove godine prvi put više od dva miliona stranih gostiju

23. October 2023
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je da će u 2023. godini po prvi put biti premašen broj od 2 miliona stranih gostiju u Srbiji.

On je na SITCON konferenciji u organizaciji Univerziteta Singidunum rekao da će zahvaljujući stranim gostima, koji u ovoj godini beleže za četvrtinu veći broj dolazaka u odnosu na proteklu, 2023. biti još jedna rekordna godina za turizam Srbije.

Pored toga, Kandić je istakao da podaci Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma pokazuju da je broj stranih gostiju premašio broj domaćih, što je trenutno jedan od najboljih parametara rasta sektora turizma.

Govoreći o ugostiteljskoj delatnosti, Kandić je rekao da je ovu godinu obeležila potpuna rekonstrukcija i otvaranje nekoliko starih hotela širom Srbije sa ozbiljnim smeštajnim kapacitetima koji su godinama bili ruinirani.

- Pored toga što je u poslednjih deset godina broj hotela u Srbiji porastao za 120, a u proteklih pet godina za 50, smatram da je najznačajniji efekat postignut u podizanju kvaliteta smeštajnih kapaciteta - istakao je on.

To je ilustrovao podatkom da je udeo hotela sa 4 i 5 zvezdice u ukupnim hotelskim kapacitetima u periodu 2012 – 2022 porastao sa 25% na 44%, a udeo hotela najniže kategorije zabeležio pad sa 42% na 20%.

Govoreći o planovima ministarstva za narednu godinu, Kandić je najavio da će 2024. godine budžet za turističku infrastrukturu biti za 33 odsto veći nego u 2023. godini i iznositi blizu 2,5 milijarde dinara, od kojih je čak 1,5 milijarda dinara namenjena za kapitalne projekte.

- „Ovo su ubedljivo najveća ulaganja države u turizam ikada - rekao je on.

Ilustracije radi, Kandić je izneo podatak da će u 2024. godini budžet za turističku infrastrukturu biti 3,3 puta veći u odnosu na isti u 2019. godini kada je za ovu namenu opredeljeno 750 miliona dinara.

Izvor: Ministarstvo turizma i omladine

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...