U Srbiji ove godine prvi put više od dva miliona stranih gostiju

23. October 2023
Foto: Turisticki Svet
Foto: Turisticki Svet

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić izjavio je da će u 2023. godini po prvi put biti premašen broj od 2 miliona stranih gostiju u Srbiji.

On je na SITCON konferenciji u organizaciji Univerziteta Singidunum rekao da će zahvaljujući stranim gostima, koji u ovoj godini beleže za četvrtinu veći broj dolazaka u odnosu na proteklu, 2023. biti još jedna rekordna godina za turizam Srbije.

Pored toga, Kandić je istakao da podaci Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma pokazuju da je broj stranih gostiju premašio broj domaćih, što je trenutno jedan od najboljih parametara rasta sektora turizma.

Govoreći o ugostiteljskoj delatnosti, Kandić je rekao da je ovu godinu obeležila potpuna rekonstrukcija i otvaranje nekoliko starih hotela širom Srbije sa ozbiljnim smeštajnim kapacitetima koji su godinama bili ruinirani.

- Pored toga što je u poslednjih deset godina broj hotela u Srbiji porastao za 120, a u proteklih pet godina za 50, smatram da je najznačajniji efekat postignut u podizanju kvaliteta smeštajnih kapaciteta - istakao je on.

To je ilustrovao podatkom da je udeo hotela sa 4 i 5 zvezdice u ukupnim hotelskim kapacitetima u periodu 2012 – 2022 porastao sa 25% na 44%, a udeo hotela najniže kategorije zabeležio pad sa 42% na 20%.

Govoreći o planovima ministarstva za narednu godinu, Kandić je najavio da će 2024. godine budžet za turističku infrastrukturu biti za 33 odsto veći nego u 2023. godini i iznositi blizu 2,5 milijarde dinara, od kojih je čak 1,5 milijarda dinara namenjena za kapitalne projekte.

- „Ovo su ubedljivo najveća ulaganja države u turizam ikada - rekao je on.

Ilustracije radi, Kandić je izneo podatak da će u 2024. godini budžet za turističku infrastrukturu biti 3,3 puta veći u odnosu na isti u 2019. godini kada je za ovu namenu opredeljeno 750 miliona dinara.

Izvor: Ministarstvo turizma i omladine

Comments (0)

Connected news

Tourism
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. February 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Tourism
Projekat
22. February 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Tourism
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. February 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Tourism
20. February 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...