U planu proširenje pristaništa na Dunavu kod Ramske tvrđave

28. Avgust 2023
Image by Jürgen from Pixabay
Image by Jürgen from Pixabay

Agencija za upravljanje lukama podnela je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje pristana za ukrcavanje i iskrcavanje putnika na stacionaži reke Dunav, km 1077+500, u okviru međunarodnog putničkog pristaništa Ram.

Planirano je, kako se navodi, zadržavanje i uređenje postojećeg pristaništa i proširenje parcele pristaništa, čime se stvara mogućnost za postavljanje novih stubića za vezivanje plovila.

Prostor će biti opremljen urbanim mobilijarom, pre svega, klupama i ambijentima na kojima putnici mogu čekati prekodunavski prevoz, ali i infotablom sa redom vožnje, posudama za odlaganje otpada, adekvatnim osvetljenjem i slično.

Predviđeno da se formira akvatorija za postavljanje šipova za fiksiranje plutajućeg objekta - tegljanice za ukrcavanje i iskrcavanje putnika.

Plutajući objekat za ukrcavanje i iskrcavanje putnika je deo lučke infrastrukture koji se koristi za ukrcavanje i iskrcavanje putnika i robe i sastoji se od plovila bez sopstvenog pogona (ponton ili brod koji je promenio namenu u plutajući objekt) koje je vođicama privezano na šipove koji su duboko temeljeni u vodno zemljište.

Zahtev je izradilo preduzeće ECOlogica URBO DOO.

Podsetimo, osim proširenja međunarodnog putničkog pristaništa u Ramu, u planu je i gradnja marine u nesposrednoj blizini Srebrnog jezera. Posao izgradnje marine u Velikom Gradištu poveren je nedavno grupi ponuđača koju čine kompanije Aqua Mont Service iz Splita, kao i Ehting iz Beograda i Geo-Projekt Sm iz Sremske Mitrovice.

Vrednost ovog ugovora je 285,6 miliona dinara.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...