U planu proširenje pristaništa na Dunavu kod Ramske tvrđave

28. August 2023
Image by Jürgen from Pixabay
Image by Jürgen from Pixabay

Agencija za upravljanje lukama podnela je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje pristana za ukrcavanje i iskrcavanje putnika na stacionaži reke Dunav, km 1077+500, u okviru međunarodnog putničkog pristaništa Ram.

Planirano je, kako se navodi, zadržavanje i uređenje postojećeg pristaništa i proširenje parcele pristaništa, čime se stvara mogućnost za postavljanje novih stubića za vezivanje plovila.

Prostor će biti opremljen urbanim mobilijarom, pre svega, klupama i ambijentima na kojimaputnici mogu čekati prekodunavski prevoz, ali i infotablom sa redom vožnje, posudama za odlaganje otpada, adekvatnim osvetljenjem i slično.

Predviđeno da se formira akvatorija za postavljanje šipova za fiksiranje plutajućeg objekta - tegljanice za ukrcavanje i iskrcavanje putnika.

Plutajući objekat za ukrcavanje i iskrcavanje putnika je deo lučke infrastrukture koji se koristi za ukrcavanje i iskrcavanje putnika i robe i sastoji se od plovila bez sopstvenog pogona (ponton ili brod koji je promenio namenu u plutajući objekt) koje je vođicama privezano na šipove koji su duboko temeljeni u vodno zemljište.

Zahtev je izradilo preduzeće ECOlogica URBO DOO.

Podsetimo, osim proširenja međunarodnog putničkog pristaništa u Ramu, u planu je i gradnja marine u nesposrednoj blizini Srebrnog jezera. Posao izgradnje marine u Velikom Gradištu poveren je nedavno grupi ponuđača koju čine kompanije Aqua Mont Service iz Splita, kao i Ehting iz Beograda i Geo-Projekt Sm iz Sremske Mitrovice.

Vrednost ovog ugovora je 285,6 miliona dinara.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Srbija kao Bike Friendly destinacija
24. June 2024
Biciklizam kao turistički proizvod dobija na značaju i broj zainteresovanih gostiju sve...
Tourism
Prvi BOR letnji festival ovog vikenda na Zlatiboru
17. June 2024
BOR Hotel by Karisma, u saradnji sa Turističkom organizacijom Zlatibor, ovog juna organizuje...
Tourism
Obale Turske pružaju neiscrpne mogućnosti za najrazličitije aktivnosti na otvorenom
17. June 2024
Mediteranska i egejska obala Turske su primamljive lokacije u svako doba godine, jer posetiocima...
Tourism
TOS i IRONMAN udružuju snage za povećanje broja stranih turista u Srbiji
17. June 2024
Na današnjem događaju za medije Turistička organizacija Srbije i SDP 11TRI potpisali su...