U planu novi turistički auto-kamp kod Nove Varoši

17. Avgust 2022
Photo by Blake Wisz on Unsplash
Photo by Blake Wisz on Unsplash

U selu Radijevići u Novoj Varoši u planu je parterno uređenje prostora u funkciji turističkog auto-kampa sa postavljanjem pratećih sadržaja, navodi portal eKapija.

Planirano je uređenje parcele uz uslov održavanja visokog kvaliteta životne sredine sa obezbeđenim servisnim punktovima za dnevni boravak posetilaca, a to su parking mesta za auto kampere - kamp kućice na točkovima i kamp prikolice i mesta za šatore; zatim obezbeđeni sanitarno-higijenski uslovi u sanitarnim čvorovima i tuš kabinama planiranim u okviru nadstrešnice-vidikovca, odmorišta sa zaklonom, dečija igrališta, posude - korpe i kontejneri za čvrsti otpad i dr. prateći mobilijar, u cilju razvoja turizma i prezentacije zaštićenog područja.

Minimalni kapacitet ovog kampa je 15 kamp mesta. Zbog konfiguracije terena i stvaranja adekvatnih uslova za parkiranje, površina jednog mesta za auto kamp i kamp prikolicu iznosi cca 70 m2, a površina za šator cca 30 m2.

Ukupna površina prostora za uređenje kampa u ovoj zoni-režimu zaštite II stepena prirodnog dobra i u užoj zoni sanitarne zaštite voda (zona II ), iznosi 2.957 m2.

U okviru kampa je obavezno postavljanje mobilnih ili montažno-demontažnih sanitarnih čvorova kao i tuš kabina.Taj sanitarni blok je planiran u okviru nadstrešnice koja će biti u funkciji vidikovca. U okviru vidikovca je prostor prijemnog pulta - recepcije za prijem kampera.

Zelenim travnatim površinama, zatim zasadima niskog autohtonog rastinja pored lokalnog puta, zasadima lišćara i četinara na parking mestima kampera obogatiti i proširiti prirodni fond ovog dela parcele koji je jako oskudan.

U kampu je planiran pristupni put unutar samog kampa, širine 6m , nasut kamenom rizlom, mestimično popločan kamenim pločama sa ulazom i izlazom na javni, lokalni put.

Sa obe strane pristupnog puta planirana su parking mesta za autokampere i auto prikolice. Parkiranje ostalih putničkih vozila je moguće samo ako su parkinzi auto kampera slobodni.

Pristup auto kampu je strogo kontrolisan kao i korišćenje vidikovca za turiste koji uživaju u splavarenju po Uvačkom jezeru i pešačenjem obilaze jezero, uređenim pešačkim stazama.

Deo prostora je planiran za šatore, dečije igralište sa mobilijarom, klupe senila-pečurke i montažno demontažni
objekat vidikovac sa sanitarnim blokom.

U cilju zaštite svih vrsta ptica i slepih miševa auto kamp će biti osvetljen sa izvorom svetlosti usmerenom ka tlu bez jakih svetlosnih izvora, reklama, lasera, rotirajućih reflektora i sl.izvora koji se usmeravaju ka nebu.

Kamp će biti pod kontrolom redara sa jasno propisanim pravilima ponašanja i reda u kampu.

Investitor je privatno lice, a urbanistički projekat je uradila agencija Dina projekt iz Prijepolja.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Poznati glumac svečano otvara letnju turističku sezonu u Skadarliji
17. Maj 2024
Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije sa zadovoljstvom Vas...
Turizam
Dvorski kompleks otvoren za posete
16. Maj 2024
Promo turom za medije svečano je otvorena ovogodišnja sezona obilazaka Dvorskog...
Turizam
Nedelja turske kuhinje u svetu od 21. do 27. maja
15. Maj 2024
Prihvatajući ukuse i drevne tradicije plodne zemlje, bogata gastronomska kultura Anadolije...
Turizam
Kineski turoperateri upoznaju lepote Srbije i otkrivaju njeno kulturno i prirodno blago
13. Maj 2024
Turistička organizacija Srbije i Air Serbia su domaćini posete grupe kineskih turoperatera u...