U planu novi turistički auto-kamp kod Nove Varoši

17. August 2022
Photo by Blake Wisz on Unsplash
Photo by Blake Wisz on Unsplash

U selu Radijevići u Novoj Varoši u planu je parterno uređenje prostora u funkciji turističkog auto-kampa sa postavljanjem pratećih sadržaja, navodi portal eKapija.

Planirano je uređenje parcele uz uslov održavanja visokog kvaliteta životne sredine sa obezbeđenim servisnim punktovima za dnevni boravak posetilaca, a to su parking mesta za auto kampere - kamp kućice na točkovima i kamp prikolice i mesta za šatore; zatim obezbeđeni sanitarno-higijenski uslovi u sanitarnim čvorovima i tuš kabinama planiranim u okviru nadstrešnice-vidikovca, odmorišta sa zaklonom, dečija igrališta, posude - korpe i kontejneri za čvrsti otpad i dr. prateći mobilijar, u cilju razvoja turizma i prezentacije zaštićenog područja.

Minimalni kapacitet ovog kampa je 15 kamp mesta. Zbog konfiguracije terena i stvaranja adekvatnih uslova za parkiranje, površina jednog mesta za auto kamp i kamp prikolicu iznosi cca 70 m2, a površina za šator cca 30 m2.

Ukupna površina prostora za uređenje kampa u ovoj zoni-režimu zaštite II stepena prirodnog dobra i u užoj zoni sanitarne zaštite voda (zona II ), iznosi 2.957 m2.

U okviru kampa je obavezno postavljanje mobilnih ili montažno-demontažnih sanitarnih čvorova kao i tuš kabina.Taj sanitarni blok je planiran u okviru nadstrešnice koja će biti u funkciji vidikovca. U okviru vidikovca je prostor prijemnog pulta - recepcije za prijem kampera.

Zelenim travnatim površinama, zatim zasadima niskog autohtonog rastinja pored lokalnog puta, zasadima lišćara i četinara na parking mestima kampera obogatiti i proširiti prirodni fond ovog dela parcele koji je jako oskudan.

U kampu je planiran pristupni put unutar samog kampa, širine 6m , nasut kamenom rizlom, mestimično popločan kamenim pločama sa ulazom i izlazom na javni, lokalni put.

Sa obe strane pristupnog puta planirana su parking mesta za autokampere i auto prikolice. Parkiranje ostalih putničkih vozila je moguće samo ako su parkinzi auto kampera slobodni.

Pristup auto kampu je strogo kontrolisan kao i korišćenje vidikovca za turiste koji uživaju u splavarenju po Uvačkom jezeru i pešačenjem obilaze jezero, uređenim pešačkim stazama.

Deo prostora je planiran za šatore, dečije igralište sa mobilijarom, klupe senila-pečurke i montažno demontažni
objekat vidikovac sa sanitarnim blokom.

U cilju zaštite svih vrsta ptica i slepih miševa auto kamp će biti osvetljen sa izvorom svetlosti usmerenom ka tlu bez jakih svetlosnih izvora, reklama, lasera, rotirajućih reflektora i sl.izvora koji se usmeravaju ka nebu.

Kamp će biti pod kontrolom redara sa jasno propisanim pravilima ponašanja i reda u kampu.

Investitor je privatno lice, a urbanistički projekat je uradila agencija Dina projekt iz Prijepolja.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uvodi letove između Beograda i Porta
29. September 2023
Er Srbija će od 10. novembra 2023. godine uspostaviti direktne letove između Beograda i Porta...
Tourism
TOS obeležio Svetski dan turizma na Turističkom forumu Srbije u Nišu
27. September 2023
Svetski dan turizma, koji se u međunarodnoj turističkoj zajednici proslavlja 27. septembra,...
Tourism
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. September 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...
Tourism
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. September 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...