U planu novi turistički auto-kamp kod Nove Varoši

17. August 2022
Photo by Blake Wisz on Unsplash
Photo by Blake Wisz on Unsplash

U selu Radijevići u Novoj Varoši u planu je parterno uređenje prostora u funkciji turističkog auto-kampa sa postavljanjem pratećih sadržaja, navodi portal eKapija.

Planirano je uređenje parcele uz uslov održavanja visokog kvaliteta životne sredine sa obezbeđenim servisnim punktovima za dnevni boravak posetilaca, a to su parking mesta za auto kampere - kamp kućice na točkovima i kamp prikolice i mesta za šatore; zatim obezbeđeni sanitarno-higijenski uslovi u sanitarnim čvorovima i tuš kabinama planiranim u okviru nadstrešnice-vidikovca, odmorišta sa zaklonom, dečija igrališta, posude - korpe i kontejneri za čvrsti otpad i dr. prateći mobilijar, u cilju razvoja turizma i prezentacije zaštićenog područja.

Minimalni kapacitet ovog kampa je 15 kamp mesta. Zbog konfiguracije terena i stvaranja adekvatnih uslova za parkiranje, površina jednog mesta za auto kamp i kamp prikolicu iznosi cca 70 m2, a površina za šator cca 30 m2.

Ukupna površina prostora za uređenje kampa u ovoj zoni-režimu zaštite II stepena prirodnog dobra i u užoj zoni sanitarne zaštite voda (zona II ), iznosi 2.957 m2.

U okviru kampa je obavezno postavljanje mobilnih ili montažno-demontažnih sanitarnih čvorova kao i tuš kabina.Taj sanitarni blok je planiran u okviru nadstrešnice koja će biti u funkciji vidikovca. U okviru vidikovca je prostor prijemnog pulta - recepcije za prijem kampera.

Zelenim travnatim površinama, zatim zasadima niskog autohtonog rastinja pored lokalnog puta, zasadima lišćara i četinara na parking mestima kampera obogatiti i proširiti prirodni fond ovog dela parcele koji je jako oskudan.

U kampu je planiran pristupni put unutar samog kampa, širine 6m , nasut kamenom rizlom, mestimično popločan kamenim pločama sa ulazom i izlazom na javni, lokalni put.

Sa obe strane pristupnog puta planirana su parking mesta za autokampere i auto prikolice. Parkiranje ostalih putničkih vozila je moguće samo ako su parkinzi auto kampera slobodni.

Pristup auto kampu je strogo kontrolisan kao i korišćenje vidikovca za turiste koji uživaju u splavarenju po Uvačkom jezeru i pešačenjem obilaze jezero, uređenim pešačkim stazama.

Deo prostora je planiran za šatore, dečije igralište sa mobilijarom, klupe senila-pečurke i montažno demontažni
objekat vidikovac sa sanitarnim blokom.

U cilju zaštite svih vrsta ptica i slepih miševa auto kamp će biti osvetljen sa izvorom svetlosti usmerenom ka tlu bez jakih svetlosnih izvora, reklama, lasera, rotirajućih reflektora i sl.izvora koji se usmeravaju ka nebu.

Kamp će biti pod kontrolom redara sa jasno propisanim pravilima ponašanja i reda u kampu.

Investitor je privatno lice, a urbanistički projekat je uradila agencija Dina projekt iz Prijepolja.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...