U Novom Sadu u oktobru prvi put od početka pandemije zabeležen rast noćenja domaćih turista

02. Decembar 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaći turisti ostvarili su 4,1% više noćenja u oktobru ove godine u poređenju sa istim mesecom 2019. godine. Podaci samo za Novi Sad, bez prigradskih naselja, pokazuju da je rast još veći (12,8%).

Od početka pandemije u našoj zemlji, Turistička organizacija Grada Novog Sada prilagodila se novim uslovima promocije destinacije i pokrenula brojne nove on-line promotivne kampanje na društvenim mrežama Facebook i Instagram od marta do danas, kako bi održali zavidan nivo interesovanja za destinaciju, koliko god je to moguće u uslovima globalno proglašene pandemije COVID-19. Sponzorisane promotivne kampanje imale su izuzetno veliko interesovanje i sa turistima koji žele da posete Novi Sad ili su ga već posetili u periodu 2020. godine održava stalna komunikacija. Promotivnoj kampanji „Plati dve noći boravi tri“ (koja još uvek traje), pridružio se veliki broj hotela. Putem nje je omogućeno gostima da odsednu 3 noći, po ceni 2. (Više na https://novisad.travel/novi-sad-3nociza2/). Paralelno sa ovom kampanjom, realizuje se i on – line kampanja „52 vikenda u Novom Sadu“, tokom koje se krajem svake radne nedelje dobije predlog kako se može provesti slobodno vreme u Novom Sadu tokom nastupajućeg vikenda. U proteklom periodu su poslati predlozi kako bi mogao da se sadržajno upotpuni produženi vikend u Novom Sadu na adrese oko 150 domaćih i regionalnih turističkih agencija, a neke od njih su uspešno, uz sugestije TONS-a, realizovale svoja turistička putovanja.

Za ljude u TONS-u najvažnije je da Novi Sad održe u fokusu interesovanja potencijalnih turista i to čine svakodnevno putem on-line kampanja, a u tome je značajno pomogla i poslednja objava u časopisu Forbes, koji je Srbiju preporučio kao destinaciju koju treba posetiti, naročito gradove, gde se Novi Sad izdvaja po svojoj raznovrsnoj i kulturnoj ponudi, zbog čega i nosi naziv „Srpska Atina“.

U oktobru mesecu 2020. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u novosadskim hotelima ostvareno je ukupno više noćenja (18.705) nego u septembru ove godine (13.219), iako je broj dolazaka bio isti u oba meseca (5.882 oktobar, 5.848 septembar). Dakle, ne samo da se povećao broj noćenja, nego i dužina boravka turista. Prosečna dužina boravka u septembru je iznosila 2,26 dana, dok je u oktobru iznosila 3,18 dana. Takođe je zanimljivo da je oktobar mesec najjači po broju noćenja (18.705) na nivou tekuće godine. Bolji je čak i od januara (16.530). Međutim, i dalje ne može da se poredi sa noćenjima iz oktobra prošle godine (33.046).
U periodu  januar – oktobar 2020. godine info centre Turističke organizacije Grada Novog Sada posetio je nešto veći broj stranih turista, u odnosu na domaće turiste. Najveći broj stranih turista koji su ušli u info centre TONS-a u navedenom periodu, poreklom su iz Turske, Rusije, Izraela, SAD-a, Poljske, Nemačke, Španije, Francuske, Kine, Mađarske.

Interesantno je napomenuti da je gotovo trećina posetilaca koja je ušla u info centre u oktobru bila iz Izraela (njih 30 od ukupno 95 posetilaca, uključujući i domaće turiste). Na drugom mestu po brojnosti u oktobru mesecu su turisti iz SAD-a.

TONS uskoro za sve pratioce na društvenim mrežama pokreće novu on line kampanju!

https://novisad.travel/
https://www.facebook.com/novisadcity
https://www.instagram.com/novisad.travel/

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
„Tour de Fruška“ od 20. do 22. maja
18. Maj 2022
„Tour de Fruška“ je jedinstvena trodnevna manifestacija, namenjena svim...
Turizam
Konkurs za novinarsku nagradu „BILJANA BOSNIĆ OGNJENOVIĆ
17. Maj 2022
Fondacija „Biljana Bosnić Ognjenović“ objavljuje konkurs za nagradu „Biljana...
Turizam
U Evropi će biti otvoreno osam miliona novih radnih mesta u turizmu
17. Maj 2022
Najnoviji Izveštaj o ekonomskom uticaju Svetskog saveta za putovanja i turizam (World...
Turizam
Tara dobija savremenu trim stazu
17. Maj 2022
Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević i ministarka za zaštitu životne...