U Novom Sadu u oktobru prvi put od početka pandemije zabeležen rast noćenja domaćih turista

02. December 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, domaći turisti ostvarili su 4,1% više noćenja u oktobru ove godine u poređenju sa istim mesecom 2019. godine. Podaci samo za Novi Sad, bez prigradskih naselja, pokazuju da je rast još veći (12,8%).

Od početka pandemije u našoj zemlji, Turistička organizacija Grada Novog Sada prilagodila se novim uslovima promocije destinacije i pokrenula brojne nove on-line promotivne kampanje na društvenim mrežama Facebook i Instagram od marta do danas, kako bi održali zavidan nivo interesovanja za destinaciju, koliko god je to moguće u uslovima globalno proglašene pandemije COVID-19. Sponzorisane promotivne kampanje imale su izuzetno veliko interesovanje i sa turistima koji žele da posete Novi Sad ili su ga već posetili u periodu 2020. godine održava stalna komunikacija. Promotivnoj kampanji „Plati dve noći boravi tri“ (koja još uvek traje), pridružio se veliki broj hotela. Putem nje je omogućeno gostima da odsednu 3 noći, po ceni 2. (Više na https://novisad.travel/novi-sad-3nociza2/). Paralelno sa ovom kampanjom, realizuje se i on – line kampanja „52 vikenda u Novom Sadu“, tokom koje se krajem svake radne nedelje dobije predlog kako se može provesti slobodno vreme u Novom Sadu tokom nastupajućeg vikenda. U proteklom periodu su poslati predlozi kako bi mogao da se sadržajno upotpuni produženi vikend u Novom Sadu na adrese oko 150 domaćih i regionalnih turističkih agencija, a neke od njih su uspešno, uz sugestije TONS-a, realizovale svoja turistička putovanja.

Za ljude u TONS-u najvažnije je da Novi Sad održe u fokusu interesovanja potencijalnih turista i to čine svakodnevno putem on-line kampanja, a u tome je značajno pomogla i poslednja objava u časopisu Forbes, koji je Srbiju preporučio kao destinaciju koju treba posetiti, naročito gradove, gde se Novi Sad izdvaja po svojoj raznovrsnoj i kulturnoj ponudi, zbog čega i nosi naziv „Srpska Atina“.

U oktobru mesecu 2020. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u novosadskim hotelima ostvareno je ukupno više noćenja (18.705) nego u septembru ove godine (13.219), iako je broj dolazaka bio isti u oba meseca (5.882 oktobar, 5.848 septembar). Dakle, ne samo da se povećao broj noćenja, nego i dužina boravka turista. Prosečna dužina boravka u septembru je iznosila 2,26 dana, dok je u oktobru iznosila 3,18 dana. Takođe je zanimljivo da je oktobar mesec najjači po broju noćenja (18.705) na nivou tekuće godine. Bolji je čak i od januara (16.530). Međutim, i dalje ne može da se poredi sa noćenjima iz oktobra prošle godine (33.046).
U periodu  januar – oktobar 2020. godine info centre Turističke organizacije Grada Novog Sada posetio je nešto veći broj stranih turista, u odnosu na domaće turiste. Najveći broj stranih turista koji su ušli u info centre TONS-a u navedenom periodu, poreklom su iz Turske, Rusije, Izraela, SAD-a, Poljske, Nemačke, Španije, Francuske, Kine, Mađarske.

Interesantno je napomenuti da je gotovo trećina posetilaca koja je ušla u info centre u oktobru bila iz Izraela (njih 30 od ukupno 95 posetilaca, uključujući i domaće turiste). Na drugom mestu po brojnosti u oktobru mesecu su turisti iz SAD-a.

TONS uskoro za sve pratioce na društvenim mrežama pokreće novu on line kampanju!

https://novisad.travel/
https://www.facebook.com/novisadcity
https://www.instagram.com/novisad.travel/

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...