U Muzeju Vojvodine počinje 3D digitalizacija kulturnog nasleđa

05. Januar 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Tim Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada sa Katedre za animaciju u inženjerstvu Departmana za opšte discipline u tehnici i Centra za digitalni dizajn Departmana za arhitekturu trenutno sarađuje sa Muzejom Vojvodine na snimanju i 3D digitalizaciji odabranih objekata iz Antičke i Epirgrafske zbirke ovog muzeja.

Ovaj vid digitalizacije veoma je značajan za arhiviranje podataka, analizu i  promociju u oblasti kulturnog nasleđa, a jedan od načina za prikupljanje podataka je kreiranje detaljnih i 3D modela visoke tačnosti korišćenjem fotografija, navedeno je na sajtu fakulteta.

Rezultat ovakvog pristupa su 3D modeli visoke tačnosti koji sadrže veliku količinu detalja i realistične teksture. Prikupljanje podataka putem fotografija i automatizacija u procesu određivanja položaja tačaka i teksturisanja modela ima za posledicu uštedu vremena uz povećanje kvaliteta.

Tako su, u okviru saradnje FTN-a i Muzeja Vojvodine, napravljeni 3D modeli Nadgrobnog spomenika od belog mermera, Nadgrobne ploče od sivog krečnjaka, Počasne baze podignute u čast impreatora Valerijana, Votivna ara M. Antonija Prokulijana i Kalotasta zdela terra sigilata.  

Predmeti i spomenici iz zbirki Muzeja Vojvodine značajno su svedočanstvo rimskog prisustva na našim prostorima i predstavljaju važan izvor za proučavanje kulturnih obrazaca karakterističnih za kraj klasične i početak kasne antike - religijske i pogrebne prakse, trgovinskih veza, odnosno zanatskih dometa. Ovi predmeti su odabrani kao reprezentativni primerci svoje vrste, kako po umetničkim - zanatskim odlikama, tako i po stepenu očuvanosti.

U nastavku saradnje planira se kreiranje virtuelnog muzeja kroz aplikaciju koja će se pokretati u veb-brauzeru. Posetilac virtuelnog muzeja moći će da se kreće kroz prostor slično kao u video-igri i za svaki objekat moći će da odabere teksture, odnosno da vidi objekat kako sada izgleda ili kako je izgledao ranije, kao i da dobije dodatne informacije o objektu klikom na odgovarajući link.

Osim primene modelovanja na osnovu slika u oblasti kulturnog nasleđa, radi se i na razvoju strategije za standardizaciju kreiranja fotogrametrijskih 3D digitalnih objekata gde kreiramo okvir koji odgovara prikupljanju i skladištenju podataka, uzimajući u obzir realne mogućnosti i probleme.

Ukupan rezultat projekta pružiće osnovne standarde za prikupljanje podataka i bazu na osnovu koje se mogu preduzeti adekvatni koraci ka standardizaciji i sprovođenju kreiranja fotogrametrijskih 3D digitalnih objekata u ustanovama kulture, dodaje se. Projekti su realizovani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Virutelnu izložbu  "Rimsko nasleđe u 3D", koja je jedan od rezultata projekta saradnje sa Muzejom Vojvodine, možete pogledati OVDE.

Izvor: eKapija
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...