U Muzeju Vojvodine počinje 3D digitalizacija kulturnog nasleđa

05. January 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Tim Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada sa Katedre za animaciju u inženjerstvu Departmana za opšte discipline u tehnici i Centra za digitalni dizajn Departmana za arhitekturu trenutno sarađuje sa Muzejom Vojvodine na snimanju i 3D digitalizaciji odabranih objekata iz Antičke i Epirgrafske zbirke ovog muzeja.

Ovaj vid digitalizacije veoma je značajan za arhiviranje podataka, analizu i  promociju u oblasti kulturnog nasleđa, a jedan od načina za prikupljanje podataka je kreiranje detaljnih i 3D modela visoke tačnosti korišćenjem fotografija, navedeno je na sajtu fakulteta.

Rezultat ovakvog pristupa su 3D modeli visoke tačnosti koji sadrže veliku količinu detalja i realistične teksture. Prikupljanje podataka putem fotografija i automatizacija u procesu određivanja položaja tačaka i teksturisanja modela ima za posledicu uštedu vremena uz povećanje kvaliteta.

Tako su, u okviru saradnje FTN-a i Muzeja Vojvodine, napravljeni 3D modeli Nadgrobnog spomenika od belog mermera, Nadgrobne ploče od sivog krečnjaka, Počasne baze podignute u čast impreatora Valerijana, Votivna ara M. Antonija Prokulijana i Kalotasta zdela terra sigilata.  

Predmeti i spomenici iz zbirki Muzeja Vojvodine značajno su svedočanstvo rimskog prisustva na našim prostorima i predstavljaju važan izvor za proučavanje kulturnih obrazaca karakterističnih za kraj klasične i početak kasne antike - religijske i pogrebne prakse, trgovinskih veza, odnosno zanatskih dometa. Ovi predmeti su odabrani kao reprezentativni primerci svoje vrste, kako po umetničkim - zanatskim odlikama, tako i po stepenu očuvanosti.

U nastavku saradnje planira se kreiranje virtuelnog muzeja kroz aplikaciju koja će se pokretati u veb-brauzeru. Posetilac virtuelnog muzeja moći će da se kreće kroz prostor slično kao u video-igri i za svaki objekat moći će da odabere teksture, odnosno da vidi objekat kako sada izgleda ili kako je izgledao ranije, kao i da dobije dodatne informacije o objektu klikom na odgovarajući link.

Osim primene modelovanja na osnovu slika u oblasti kulturnog nasleđa, radi se i na razvoju strategije za standardizaciju kreiranja fotogrametrijskih 3D digitalnih objekata gde kreiramo okvir koji odgovara prikupljanju i skladištenju podataka, uzimajući u obzir realne mogućnosti i probleme.

Ukupan rezultat projekta pružiće osnovne standarde za prikupljanje podataka i bazu na osnovu koje se mogu preduzeti adekvatni koraci ka standardizaciji i sprovođenju kreiranja fotogrametrijskih 3D digitalnih objekata u ustanovama kulture, dodaje se. Projekti su realizovani pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Virutelnu izložbu  "Rimsko nasleđe u 3D", koja je jedan od rezultata projekta saradnje sa Muzejom Vojvodine, možete pogledati OVDE.


Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...