U Bečeju, na desnoj obali Tise: Samo opušteno!

26. Jul 2019
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej
Foto: TO Bečej

Bečej je jedno romantično panonsko mesto, koje se smestilo na desnoj obali reke Tise, na najvećoj krivini koju panonska lepotica pravi u Srbiji. U istoriji se prvi put pominje 1091. godine, dok je ceo srednjovekovni period vezan za tvrđavu koja je bila bastion i carinarnica mnogih velikih kuća. Danas Bečej predstavlja multietnički grad, privredno, društveno i kulturno središte Srba i Mađara u ovom delu Vojvodine, ali i drugih naroda. Kao najveća potiska opština, Bečej je protkan mnogim prirodnim i kulturnim znamenitostima od kojih svaka priča svoju priču.

U mirnom vojvođanskom gradiću kakav je Bečej, prepunom zelenila, posetioci mogu da uživaju u šetnji olistalim ulicama, kao i centralnim gradskim trgom koji krase zadužbina baronice Eufemije Jović, velelepna zgrada gradske kuće i dva sakralna objekta - crkva Svetog Georgija i crkva Uznesenja Marijinog. Kako je Bečej kulturni centar ovog dela Vojvodine, ima gradsko pozorište, biblioteku, istorijski arhiv, likovnu galeriju, kao i dva muzeja – dovoljno razoga za pasionirane poštovaoce umetnosti i kulture da posete ovaj grad i istraže sva    kulturna i druga bogatstva koje skriva.

Za ljubitelje prirode i zagovornike aktivnog odmora, tu je mnoštvo vodenih tokova koji čine pravo bogatstvo Bečeja. Reka Tisa, koja lagano seče ravnicu, i na čijoj obali ima zanimljivih ugostiteljskih objekata, predstavlja pravu oazu mira i uživanja. Tisa je odvajkada važila za reku bogatu ribom, pa od nje i danas domaći ugostitelji pripremaju najukusnije riblje specijalitete koje obavezno treba probati.  Rečnom bogatstvu svakako doprinosi i postojanje insekta vodenih cvetova - Tiskog cveta, koji se svakog juna pojavljuje na površini, nakon tri godine provedenih kao larva na rečnom dnu. Tada Tisa cveta, a posetioci, osim u Srbiji, taj fenomen mogu da dožive još jedino na reci Jang Ce Kjang u Kini.

Stara brodska prevodnica - Šlajz

Kroz Bečej prolazi i Veliki Bački kanal, u dužini od 22 km, i uliva se u usporeni deo reke Tise južno od Bečeja. Krunu vezivanja kanala i Tise predstavlja stara brodska prevodnica koju meštani zovu Šlajz. Prevodnica je izrađena u birou Ajfela. Gradnja je završena 1900. godine po planovima Hajnca Alberta, austrougarskog vojnog inženjera. Kapije prevodnice su pokretane na električni pogon, strujom koju je proizvodila hidrocentrala, po čemu je ova brana bila jedna od najsavremenijih u to vreme. Danas je to spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i kao takav, uz dvorac Fantast, predstavlja biser turističke ponude opštine Bečej.

Fantast - dvorac iz mašte Bogdana Dunđerskog

Malo je ljudi koji maštu mogu da pretvore u stvarnost. Jedan od takvih bio je Bogdan Dunđerski, pripadnik najbogatije porodice u Vojvodini s kraja XIX  i početka XX veka. Na svom imanju, koje se prostiralo na preko 2.600 jutara zemlje, sagradio je, usred ravnice, dvorac iz mašte - Fantast.

Kompleks dvorca prostire se na oko 65 ha i obuhvata, pored dvorca, i ergelu, kapelu gde je sahranjen Bogdan Dunđerski, mali kaštel i park sa jezerom. Dvorac danas raspolaže sa pet dvokrevetnih soba i dva apartmana, i još pet dvokrevetnih soba u depandansu, a ima i dve svečane sale opremljene stilskim nameštajem. Fantast je pravo mesto za razne proslave, seminare i tim bildinge, idealno za povratak u neka davna zaboravljena vremena.  Osim u prelepom ambijentu, posetioci će sigurno uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi vojvođanskih jela i vina.

Kapela na jezeru građena je neposredno nakon izgradnje zamka, početkom dvadesetih godina prošlog veka u neovizantijskom stilu. Ikonostas je oslikao akademski slikar Uroš Predić, veliki prijatelj Bogdana Dunđerskog.
Čitavom dužinom kompleksa proteže se ergela. U konjušnicama gosti mogu da vide čuvena grla kao što su: Honoured guest, Trinidad i Soaring Falcon. Uz pomoć iskusnih instruktora - trenera moguće je i jahanje, vožnja kočijama, a zimi vožnja saonicama u predivnom ambijentu snegom pokrivene ravnice.

Dvorac je okružen parkom, sa uređenim stazama za šetnju, a odnedavno, u sklopu dvorskog  kompleksa funkcioniše i mini zološki vrt!

Žuta voda kao simbol grada

Jedan od zaštitnih znakova Bečeja su „Žuti bunari“, odnosni arterski bunari sa mineralnom vodom iz kategorije natrijum-hidro-karbonatskih hipotermi. Žuti bunar na „Pogači“- centralnom gradskom trgu, najstariji je bunar takve vrste u Bečeju. Izgrađen je 1904. godine a bušio ga je čuveni bunardžija iz Mađarske Karolj Šoš. U narednim godinama, Šoš je na još nekoliko lokacija u gradu izbušio bunare. Jedan od bunara izbušio je na sopstvenom imanju i tako udario temelje lekovite Jodne banje u Bečeju.

Bunari sa „žutom vodom“ su među najvećim simbolima grada i prava su  turistička atrakcija. Uz njih obavezno ide legenda o putnicima namernicima koji su posle prve popijene čaše „žute vode“ - zauvek ostajali u Bečeju! Istina ili ne – proverite sami...

A gde odsesti?

Bečejci, mirni, tihi i gostoljubivi ljudi, rado dočekuju goste i znaju da im ugode. I zato, između ostalog, već ovog leta treba posetiti Bečej. Ako pitate gde odsesti, preporučujemo  neki od mnoštva finih objekata u privatnom vlasništvu, od kojih izdvajamo nekoliko.

Villa Via (becej-hotel.com) je hotel sa 3*. Nalazi se u mirnoj ulici na samo 250 m od centra grada i 500 m od sportskog centra “Mladost”, a raspolaže: zatvorenim i otvorenim bazenima, teretanom, saunom, teniskim terenima, halom za rukomet, košarku, odbojku i druge sportove. Sve sobe su komforne, veoma lepo opremljene, sa stilom. Imaju sopstveno kupatilo, TV sa kablovskom mrežom, kao i Wireless internet visokog protoka.

Club 4 rooms (club4.co.rs) je u užem centru Bečeja, u neposrednoj blizini sportskog centra - idealan za smeštaj sportista na pripremama ili takmičenjima. Svaka smeštajna jedinica je klimatizovana, ima TV i WiFi.

Bl Sportivo (blsportivo.com) ispunjava sve uslove za smeštaj sportskih ekipa ali i za goste koji žele da se odmore u mirnom delu centra grada. Svaka soba opremljena je sa krevetima visokog kvaliteta, kupatilom, TV-om i besplatnim internetom. Objekat ima i natkrivenu baštu, koja u letnjem periodu služi za uživanje i odmor.

Poslednji komentari

Milenković
Utorak , 30.07.2019. 15:39h
Preporuka:
0
+
0
-
Hvala za odličan tekst! Lenku Dunerski ne spominjete???

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...