U Baču obnovljen samostan iz 12. veka - U planu i arheološki park

24. Januar 2019

Rekonstrukcija Franjevačkog samostana u Baču, koja je trajala dve godine, završena je pred sam kraj 2018. Zdanje, koje je podignuto 1169. godine, obnovljeno je s ciljem da uz verske, ponudi i kulturno-obrazovne sadržaje. Kustos Muzejske jedinice “Vekovi Bača” Vesna Glavočević kaže da je samostan potpuno građevinski rehabilitovan, pri čemu nije narušena njegova autentičnost.

- Potpuno su obnovljeni krov i fasada na svim delovima kompleksa, uključujući i zvonik. Postavljene su nove električne i vodovodne instalacije, kanalizaciona i gromobranska mreža, podne ploče i rasveta po hodnicima. Uvedeno je podno grejanje, zamenjena stolarija i pojačana protivpožarna i protivprovalna zaštita - navela je Glavočevićeva.

Dodatni razlog za ugradnju video-nadzora bio je razbojništvo u samostanu pre dve godine, kad su ukradene vredne crkvene relikvije, skinuta pozlata sa ikone Radosne Gospe Bačke i teže povređen opat Josip Špehar.

Za više od tri decenije, koliko je prisutan u samostanu, Špehar je prikupio veliku količinu šokačkog etno-materijala, koji će biti izložen u novom muzejskom prostoru, uređenom na 260 kvadratnih metara, što je takođe rezultat rekonstrukcije.

- U tri sobe budućeg muzeja predviđeno je da budu predstavljeni arheološki, etnološki i verski predmeti. Na postavci, koja bi trebalo da bude otvorena na proleće, rade stručnjaci Muzeja Vojvodine, Etnografskog muzeja u Beogradu i Ministarstva kulture Hrvatske - rekla je Glavočevićeva.

U planu je da se u dvorištu napravi arheološki park, koji će biti otvoren za turiste. U njemu će biti eksponati iz omanje crkve, radionice i podruma, koje je otkrio arheolog Nebojša Stanojev.

- Podrum je bio vinski, a crkvica je bila i nekropola, jer je u njoj obavljano sahranjivanje. Radionica je služila za gleđosanje crepa kojim je bila pokrivena glavna (i sadašnja) crkva Uznesenja Marijinog - pojasnila je kustos Muzejske jedinice.

Za otvaranje samostana prema široj zajednici novu namenu dobiće i trpezarijuza monahe, u kojoj će se održavati seminari, predavanja i radionice.

Rekonstrukciju Franjevačkog samostana omogućila je EU, koja je za radove izdvojila 890.000 evra, a još 89.000 evra obezbedila je naša država, iz republičkog i pokrajinskog fonda. EU je svrstala samostan u Baču među 26 lokaliteta jugoistočne Evrope, koji zaslužuju da budu zaštićeni.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...