U Baču obnovljen samostan iz 12. veka - U planu i arheološki park

24. January 2019

Rekonstrukcija Franjevačkog samostana u Baču, koja je trajala dve godine, završena je pred sam kraj 2018. Zdanje, koje je podignuto 1169. godine, obnovljeno je s ciljem da uz verske, ponudi i kulturno-obrazovne sadržaje. Kustos Muzejske jedinice “Vekovi Bača” Vesna Glavočević kaže da je samostan potpuno građevinski rehabilitovan, pri čemu nije narušena njegova autentičnost.

- Potpuno su obnovljeni krov i fasada na svim delovima kompleksa, uključujući i zvonik. Postavljene su nove električne i vodovodne instalacije, kanalizaciona i gromobranska mreža, podne ploče i rasveta po hodnicima. Uvedeno je podno grejanje, zamenjena stolarija i pojačana protivpožarna i protivprovalna zaštita - navela je Glavočevićeva.

Dodatni razlog za ugradnju video-nadzora bio je razbojništvo u samostanu pre dve godine, kad su ukradene vredne crkvene relikvije, skinuta pozlata sa ikone Radosne Gospe Bačke i teže povređen opat Josip Špehar.

Za više od tri decenije, koliko je prisutan u samostanu, Špehar je prikupio veliku količinu šokačkog etno-materijala, koji će biti izložen u novom muzejskom prostoru, uređenom na 260 kvadratnih metara, što je takođe rezultat rekonstrukcije.

- U tri sobe budućeg muzeja predviđeno je da budu predstavljeni arheološki, etnološki i verski predmeti. Na postavci, koja bi trebalo da bude otvorena na proleće, rade stručnjaci Muzeja Vojvodine, Etnografskog muzeja u Beogradu i Ministarstva kulture Hrvatske - rekla je Glavočevićeva.

U planu je da se u dvorištu napravi arheološki park, koji će biti otvoren za turiste. U njemu će biti eksponati iz omanje crkve, radionice i podruma, koje je otkrio arheolog Nebojša Stanojev.

- Podrum je bio vinski, a crkvica je bila i nekropola, jer je u njoj obavljano sahranjivanje. Radionica je služila za gleđosanje crepa kojim je bila pokrivena glavna (i sadašnja) crkva Uznesenja Marijinog - pojasnila je kustos Muzejske jedinice.

Za otvaranje samostana prema široj zajednici novu namenu dobiće i trpezarijuza monahe, u kojoj će se održavati seminari, predavanja i radionice.

Rekonstrukciju Franjevačkog samostana omogućila je EU, koja je za radove izdvojila 890.000 evra, a još 89.000 evra obezbedila je naša država, iz republičkog i pokrajinskog fonda. EU je svrstala samostan u Baču među 26 lokaliteta jugoistočne Evrope, koji zaslužuju da budu zaštićeni.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...