Turska treće najveće turističko tržište na svetu

01. Februar 2023
Image by Alexandru Manole from Pixabay
Image by Alexandru Manole from Pixabay

Ministarstvo kulture i turizma Turske objavilo je rezultate u turizmu u zemlji za 2022. godinu. Prema podacima turske carine, broj turista koje je Turska primila u 2022. premašio je 51,4 miliona, što je 99 odsto od rekordnih 51,8 miliona iz perioda pre pandemije, 2019. godine. Sa ovim brojem Turska je postala treće najveće turističko tržište na svetu.
 
- U 2022. turski prihodi od turizma dostigli su rekordnih 46,3 milijarde dolara sa povećanjem od 19% u odnosu na 2019. godinu. Ovi rezultati potvrđuju da je Turska imala sjajan povratak nakon pandemije, a mi smo uvereni da ćemo dovesti 90 miliona turista i dostići 100 milijardi dolara prihoda od turizma do kraja 2028. godine - rekao je Mehmet Nuri Ersoj, turski ministar kulture i turizma.

Mehmet Nuri Ersoj je dodao da će se u narednih pet godina Turska fokusirati na diverzifikaciju tržišta, globalnu promociju i brendiranje specifičnih regiona i proizvoda, i stvaranje održivog turističkog eko-sistema. Turska je prva zemlja na svetu koja je potpisala sporazum o saradnji sa Globalnim savetom za održivi turizam (GSTC) na nivou vlade.

- Naš sporazum sa GSTC-om predviđa plan od tri koraka do kraja 2030. godine i do tada ćemo imati 100% održivi turistički ekosistem u našoj zemlji. Naše aktivnosti na brendiranju i globalnoj promociji će se povećavati iz godine u godinu, a do kraja 2028. godine imaćemo ukupno 9 destinacijskih i 20 podbrendova proizvoda koji će predstavljati celokupnu turističku i kulturnu ponudu naše zemlje celom svetu. Održaćemo raznolikost i kontinuitet u komunikaciji, tako da ćemo raditi sa budžetom za marketinške komunikacije od 225 miliona dolara do 2028. godine - objasnio je ministar Ersoj.
  
Turska će se fokusirati na neke specifične oblasti u svojim aktivnostima promocije turizma - verski, gastronomski i sportski turizam sa posebnim fokusom na biciklistički turizam i MICE. Turska će takođe više obratiti pažnju na zdravstveni turizam, kao i na diverzifikaciju svoje ponude turizma u 81 gradu tokom 12 meseci u godini. Stvarajući tačke arheološke atrakcije, Turska će nastaviti svoja arheološka iskopavanja u oblasti Taš Tepeler – najstarijem neolitskom nalazištu na svetu i pokrenuti nove arheološke parkove u Side-Antalija, Gerem-Kapadokiji, Pergamonu i Asklepionu u Izmiru i u Likijskoj stazi.

Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Nova oaza za ljubitelje pešačenja – Vlasina bogatija za 47 km uređenih staza
25. Septembar 2023
Turistička ponuda zaštićenog područja Vlasine bogatija je za 47 kilometara obnovljenih...
Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...
Turizam
ТОNS organizovao poslovni skup u Ljubljani
21. Septembar 2023
U ljubljanskom „Radisson Blu Plaza Hotel“-u Turistička organizacija Grada Novog...
Turizam
20. Septembar 2023
Turistička organizacija Srbije sa ponosom objavljuje da je otvoren konkurs za nagradu...