Turska treće najveće turističko tržište na svetu

01. Februar 2023
Image by Alexandru Manole from Pixabay
Image by Alexandru Manole from Pixabay

Ministarstvo kulture i turizma Turske objavilo je rezultate u turizmu u zemlji za 2022. godinu. Prema podacima turske carine, broj turista koje je Turska primila u 2022. premašio je 51,4 miliona, što je 99 odsto od rekordnih 51,8 miliona iz perioda pre pandemije, 2019. godine. Sa ovim brojem Turska je postala treće najveće turističko tržište na svetu.
 
- U 2022. turski prihodi od turizma dostigli su rekordnih 46,3 milijarde dolara sa povećanjem od 19% u odnosu na 2019. godinu. Ovi rezultati potvrđuju da je Turska imala sjajan povratak nakon pandemije, a mi smo uvereni da ćemo dovesti 90 miliona turista i dostići 100 milijardi dolara prihoda od turizma do kraja 2028. godine - rekao je Mehmet Nuri Ersoj, turski ministar kulture i turizma.

Mehmet Nuri Ersoj je dodao da će se u narednih pet godina Turska fokusirati na diverzifikaciju tržišta, globalnu promociju i brendiranje specifičnih regiona i proizvoda, i stvaranje održivog turističkog eko-sistema. Turska je prva zemlja na svetu koja je potpisala sporazum o saradnji sa Globalnim savetom za održivi turizam (GSTC) na nivou vlade.

- Naš sporazum sa GSTC-om predviđa plan od tri koraka do kraja 2030. godine i do tada ćemo imati 100% održivi turistički ekosistem u našoj zemlji. Naše aktivnosti na brendiranju i globalnoj promociji će se povećavati iz godine u godinu, a do kraja 2028. godine imaćemo ukupno 9 destinacijskih i 20 podbrendova proizvoda koji će predstavljati celokupnu turističku i kulturnu ponudu naše zemlje celom svetu. Održaćemo raznolikost i kontinuitet u komunikaciji, tako da ćemo raditi sa budžetom za marketinške komunikacije od 225 miliona dolara do 2028. godine - objasnio je ministar Ersoj.
  
Turska će se fokusirati na neke specifične oblasti u svojim aktivnostima promocije turizma - verski, gastronomski i sportski turizam sa posebnim fokusom na biciklistički turizam i MICE. Turska će takođe više obratiti pažnju na zdravstveni turizam, kao i na diverzifikaciju svoje ponude turizma u 81 gradu tokom 12 meseci u godini. Stvarajući tačke arheološke atrakcije, Turska će nastaviti svoja arheološka iskopavanja u oblasti Taš Tepeler – najstarijem neolitskom nalazištu na svetu i pokrenuti nove arheološke parkove u Side-Antalija, Gerem-Kapadokiji, Pergamonu i Asklepionu u Izmiru i u Likijskoj stazi.

Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...