Turska treće najveće turističko tržište na svetu

01. February 2023
Image by Alexandru Manole from Pixabay
Image by Alexandru Manole from Pixabay

 Ministarstvo kulture i turizma Turske objavilo je rezultate u turizmu u zemlji za 2022. godinu. Prema podacima turske carine, broj turista koje je Turska primila u 2022. premašio je 51,4 miliona, što je 99 odsto od rekordnih 51,8 miliona iz perioda pre pandemije, 2019. godine. Sa ovim brojem Turska je postala treće najveće turističko tržište na svetu.

 
- U 2022. turski prihodi od turizma dostigli su rekordnih 46,3 milijarde dolara sa povećanjem od 19% u odnosu na 2019. godinu. Ovi rezultati potvrđuju da je Turska imala sjajan povratak nakon pandemije, a mi smo uvereni da ćemo dovesti 90 miliona turista i dostići 100 milijardi dolara prihoda od turizma do kraja 2028. godine - rekao je Mehmet Nuri Ersoj, turski ministar kulture i turizma.

Mehmet Nuri Ersoj je dodao da će se u narednih pet godina Turska fokusirati na diverzifikaciju tržišta, globalnu promociju i brendiranje specifičnih regiona i proizvoda, i stvaranje održivog turističkog eko-sistema. Turska je prva zemlja na svetu koja je potpisala sporazum o saradnji sa Globalnim savetom za održivi turizam (GSTC) na nivou vlade.

- Naš sporazum sa GSTC-om predviđa plan od tri koraka do kraja 2030. godine i do tada ćemo imati 100% održivi turistički ekosistem u našoj zemlji. Naše aktivnosti na brendiranju i globalnoj promociji će se povećavati iz godine u godinu, a do kraja 2028. godine imaćemo ukupno 9 destinacijskih i 20 podbrendova proizvoda koji će predstavljati celokupnu turističku i kulturnu ponudu naše zemlje celom svetu. Održaćemo raznolikost i kontinuitet u komunikaciji,
tako da ćemo raditi sa budžetom za marketinške komunikacije od 225 miliona dolara do 2028. godine - objasnio je ministar Ersoj.
  
Turska će se fokusirati na neke specifične oblasti u svojim aktivnostima promocije turizma - verski, gastronomski i sportski turizam sa posebnim fokusom na biciklistički turizam i MICE. Turska će takođe više obratiti pažnju na zdravstveni turizam, kao i na diverzifikaciju svoje ponude turizma u 81 gradu tokom 12 meseci u godini. Stvarajući tačke arheološke atrakcije, Turska će nastaviti svoja arheološka iskopavanja u oblasti Taš Tepeler – najstarijem neolitskom nalazištu na svetu i pokrenuti nove arheološke parkove u Side-Antalija, Gerem-Kapadokiji, Pergamonu i Asklepionu u Izmiru i u Likijskoj stazi.

Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Comments (0)

Connected news

Tourism
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. September 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...
Tourism
ТОNS organizovao poslovni skup u Ljubljani
21. September 2023
U ljubljanskom „Radisson Blu Plaza Hotel“-u Turistička organizacija Grada Novog...
Tourism
20. September 2023
Turistička organizacija Srbije sa ponosom objavljuje da je otvoren konkurs za nagradu...
Tourism
Investitori iz Švajcarske grade akva park na Zlatiboru?
18. September 2023
Na sednici Skupštine opštine Čajetina odbornici su usvojili izmene i dopune Plana...