Turistički samit Vojvodine: Ključ uspeha je u komunikaciji

10. Jun 2022
Prvi Turistički samit Vojvodine
Prvi Turistički samit Vojvodine

U prepunoj velikoj sali Kongresnog centra Master na Novosadskom sajmu, 9. juna održan je prvi Turistički samit Vojvodine, koji je sledećeg dana preseljen u Fruške terme u Vrdniku. Samit je organizovalo Udruženje građana Centar za edukativni razvoj Novi Sad i agencije "Balkan Infinity Travel" i "Explore Agency", uz podršku Ministarstva za turizam, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Privredne komore Vojvodine, Grada Novog Sada, Turističke organizacije Grada Novog Sada, Fonda „Evropski poslovi“, JP Vode Vojvodine, Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad i mnogih drugih institucija.

Kako je istakao Nemanja Dimić, predsednik Organizacionog odbora, Samit je događaj kreiran, pre svega, s ciljem da podstakne umrežavanje javnog, civilnog i privatnog sektora u oblasti turizma u Vojvodini.

- Ideja organizatora Samita je da se predstavnici turističke privrede Vojvodine okupe na jednom mestu kako bi razmenili iskustvo i izneli primere dobre prakse iz regiona koji bi se mogli primeniti na turističke destinacije širom Vojvodine - rekao je Nemanja Dimić, izrazivši svoje uverenje da će upravo zato Samit postati tradicionalni događaj koji će se svake naredne godine održavati u drugoj opštini Vojvodine kako bi svi dobili priliku da pokažu svoje turističke potencijale.

U skladu s tim, tri glavne teme o kojima su ugledni učesnici prvog dana Samita razgovarali na panelima bile su - Dijalog institucija: Turizam u Vojvodini danas; Međusektorska partnerstva: Ključ uspeha u turizmu; Vojvodina kao brend: Kako kreirati uspešan brend u turizmu.

Drugog dana, Samit se preselio u Fruške terme gde su održane dve radionice na kojima se govorilo o „story telling-u“ u turizmu, kao i o načinu na koji „influnseri“ utiču na turizam. Od učesnika prvog panela moglo se čuti kakvo je danas stanje u turizmu Vojvodine. Kada je Novi Sad u pitanju, ohrabruju zvanični statistički podaci koji beleže 35 odsto više dolazaka turista i noćenja u prva četiri meseca ove godine u odnosu na rekordnu 2019. godinu!

- Ono što je još važnije je da se u Novom Sadu povećava dužina boravka turista, a to je direktan rezultat promotivnih aktivnosti iz prethodnog perioda, kao i razvoja novih turističkih proizvoda i širenja ponude na okolinu u skladu sa novim tražnjama. Vratile su se brojne manifestacije, vraćaju se polako i poslovni skupovi, a turistička ponuda Novog Sada i okoline je mnogo sadržajnija – istakao je Milorad Radojević, Član gradskog veća za privredu grada Novog Sada.

A dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, s ponosom je objavio da će prema svim pokazateljima rekordna poseta turista Novom Sadu iz 2019. godine biti uskoro premašena, s obzirom da se u "Evropskoj prestonici kulture 2022" približavaju cifri od 500.000 noćenja.

Da je ista situacija i ostalim delovima Vojvodine istakla je direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović, naglasivši da je u čitavoj Vojvodini registrovan ozbiljan rast turističkog prometa: gotovo 84 odsto više u odnosu na prošlu godinu, dok je za 51 odsto povećan broj noćenja u odnosu na rekordnu 2019.

I Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, potvrdio je da se turizam u Vojvodini oporavlja velikom brzinom, ističući da je 100.000 gostiju za četiri meseca u predsezoni svakako odličan rezultat.

Ali ono što je neophodno da bi rezultat bio još bolji, složili su se svi panelisti, je definisanje novih turističkih proizvoda koji bi privukli i nove turiste, kao i kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda na nivou regiona, za koje je inicijativom Otvoreni Balkan napravljena dobra atmosfera.

Kako je digitalizacija u turizmu nezaustavljiva, potrebno je, istakli su, osmisliti i nove promotivne kanale i aktivnosti koje će doprineti povećanju interesovanja turista za Vojvodinu, približiti im njen duh, kulturu, tradiciju, unikatnu emociju kojom je obojena i dočarati šta to mogu da dožive samo u multinacionalnoj Vojvodini. Zato je kreiranje uspešnih turističkih brendova, zadatak koji predstoji turističkim poslenicima, zadatak od kojeg zavisi budućnost turizma Vojvodine.

I u turizmu, rečeno je, ima poprilično problema, naročito ako se zalaže za razvoj odgovornog turizma, ali je, složili su se panelisti, ključ za njihovo rešavanje u sinergiji javnog, civilnog i privatnog sektora, u njihovoj komunikaciji, dijalogu, međusektorskoj saradnji. A kakvi su rezultati saradnje u razvoju odgovornog turizma, već svedoče mnogi uspešni projekti, od kojih rizort Fruške terme u Vrdniku predstavlja u ovom trenutku najbolji primer.

Prvi Turistički samit Vojvodine uspešno je iskomunicirao sa svojim stejkholderima. Koliko je uticao na turizam Vojvodine, šta se promenilo a šta još treba uraditi - saznaće učesnici 2. Turističkog samita koji je već najavljen za 8. i 9. jun 2023. godine.

LjiljanaR

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Poznati glumac svečano otvara letnju turističku sezonu u Skadarliji
17. Maj 2024
Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije sa zadovoljstvom Vas...
Turizam
Dvorski kompleks otvoren za posete
16. Maj 2024
Promo turom za medije svečano je otvorena ovogodišnja sezona obilazaka Dvorskog...
Turizam
Nedelja turske kuhinje u svetu od 21. do 27. maja
15. Maj 2024
Prihvatajući ukuse i drevne tradicije plodne zemlje, bogata gastronomska kultura Anadolije...
Turizam
Kineski turoperateri upoznaju lepote Srbije i otkrivaju njeno kulturno i prirodno blago
13. Maj 2024
Turistička organizacija Srbije i Air Serbia su domaćini posete grupe kineskih turoperatera u...