Turistički samit Vojvodine: Ključ uspeha je u komunikaciji

10. Jun 2022
Prvi Turistički samit Vojvodine
Prvi Turistički samit Vojvodine

U prepunoj velikoj sali Kongresnog centra Master na Novosadskom sajmu, 9. juna održan je prvi Turistički samit Vojvodine, koji je sledećeg dana preseljen u Fruške terme u Vrdniku. Samit je organizovalo Udruženje građana Centar za edukativni razvoj Novi Sad i agencije "Balkan Infinity Travel" i "Explore Agency", uz podršku Ministarstva za turizam, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Privredne komore Vojvodine, Grada Novog Sada, Turističke organizacije Grada Novog Sada, Fonda „Evropski poslovi“, JP Vode Vojvodine, Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad i mnogih drugih institucija.

Kako je istakao Nemanja Dimić, predsednik Organizacionog odbora, Samit je događaj kreiran, pre svega, s ciljem da podstakne umrežavanje javnog, civilnog i privatnog sektora u oblasti turizma u Vojvodini.

- Ideja organizatora Samita je da se predstavnici turističke privrede Vojvodine okupe na jednom mestu kako bi razmenili iskustvo i izneli primere dobre prakse iz regiona koji bi se mogli primeniti na turističke destinacije širom Vojvodine - rekao je Nemanja Dimić, izrazivši svoje uverenje da će upravo zato Samit postati tradicionalni događaj koji će se svake naredne godine održavati u drugoj opštini Vojvodine kako bi svi dobili priliku da pokažu svoje turističke potencijale.

U skladu s tim, tri glavne teme o kojima su ugledni učesnici prvog dana Samita razgovarali na panelima bile su - Dijalog institucija: Turizam u Vojvodini danas; Međusektorska partnerstva: Ključ uspeha u turizmu; Vojvodina kao brend: Kako kreirati uspešan brend u turizmu.

Drugog dana, Samit se preselio u Fruške terme gde su održane dve radionice na kojima se govorilo o „story telling-u“ u turizmu, kao i o načinu na koji „influnseri“ utiču na turizam. Od učesnika prvog panela moglo se čuti kakvo je danas stanje u turizmu Vojvodine. Kada je Novi Sad u pitanju, ohrabruju zvanični statistički podaci koji beleže 35 odsto više dolazaka turista i noćenja u prva četiri meseca ove godine u odnosu na rekordnu 2019. godinu!

- Ono što je još važnije je da se u Novom Sadu povećava dužina boravka turista, a to je direktan rezultat promotivnih aktivnosti iz prethodnog perioda, kao i razvoja novih turističkih proizvoda i širenja ponude na okolinu u skladu sa novim tražnjama. Vratile su se brojne manifestacije, vraćaju se polako i poslovni skupovi, a turistička ponuda Novog Sada i okoline je mnogo sadržajnija – istakao je Milorad Radojević, Član gradskog veća za privredu grada Novog Sada.

A dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, s ponosom je objavio da će prema svim pokazateljima rekordna poseta turista Novom Sadu iz 2019. godine biti uskoro premašena, s obzirom da se u "Evropskoj prestonici kulture 2022" približavaju cifri od 500.000 noćenja.

Da je ista situacija i ostalim delovima Vojvodine istakla je direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović, naglasivši da je u čitavoj Vojvodini registrovan ozbiljan rast turističkog prometa: gotovo 84 odsto više u odnosu na prošlu godinu, dok je za 51 odsto povećan broj noćenja u odnosu na rekordnu 2019.

I Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, potvrdio je da se turizam u Vojvodini oporavlja velikom brzinom, ističući da je 100.000 gostiju za četiri meseca u predsezoni svakako odličan rezultat.

Ali ono što je neophodno da bi rezultat bio još bolji, složili su se svi panelisti, je definisanje novih turističkih proizvoda koji bi privukli i nove turiste, kao i kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda na nivou regiona, za koje je inicijativom Otvoreni Balkan napravljena dobra atmosfera.

Kako je digitalizacija u turizmu nezaustavljiva, potrebno je, istakli su, osmisliti i nove promotivne kanale i aktivnosti koje će doprineti povećanju interesovanja turista za Vojvodinu, približiti im njen duh, kulturu, tradiciju, unikatnu emociju kojom je obojena i dočarati šta to mogu da dožive samo u multinacionalnoj Vojvodini. Zato je kreiranje uspešnih turističkih brendova, zadatak koji predstoji turističkim poslenicima, zadatak od kojeg zavisi budućnost turizma Vojvodine.

I u turizmu, rečeno je, ima poprilično problema, naročito ako se zalaže za razvoj odgovornog turizma, ali je, složili su se panelisti, ključ za njihovo rešavanje u sinergiji javnog, civilnog i privatnog sektora, u njihovoj komunikaciji, dijalogu, međusektorskoj saradnji. A kakvi su rezultati saradnje u razvoju odgovornog turizma, već svedoče mnogi uspešni projekti, od kojih rizort Fruške terme u Vrdniku predstavlja u ovom trenutku najbolji primer.

Prvi Turistički samit Vojvodine uspešno je iskomunicirao sa svojim stejkholderima. Koliko je uticao na turizam Vojvodine, šta se promenilo a šta još treba uraditi - saznaće učesnici 2. Turističkog samita koji je već najavljen za 8. i 9. jun 2023. godine.

LjiljanaR

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...