Turistički samit Vojvodine: Ključ uspeha je u komunikaciji

10. June 2022
Prvi Turistički samit Vojvodine
Prvi Turistički samit Vojvodine
U prepunoj velikoj sali Kongresnog centra Master na Novosadskom sajmu, 9. juna održan je prvi Turistički samit Vojvodine, koji je sledećeg dana preseljen u Fruške terme u Vrdniku. Samit je organizovalo Udruženje građana Centar za edukativni razvoj Novi Sad i agencije "Balkan Infinity Travel" i "Explore Agency", uz podršku Ministarstva za turizam, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Privredne komore Vojvodine, Grada Novog Sada, Turističke organizacije Grada Novog Sada, Fonda „Evropski poslovi“, JP Vode Vojvodine, Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad i mnogih drugih institucija. 
Kako je istakao Nemanja Dimić, predsednik Organizacionog odbora, Samit je događaj kreiran, pre svega, s ciljem da podstakne umrežavanje javnog, civilnog i privatnog sektora u oblasti turizma u Vojvodini.  
- Ideja organizatora Samita je da se predstavnici turističke privrede Vojvodine okupe na jednom mestu kako bi razmenili iskustvo i izneli primere dobre prakse iz regiona koji bi se mogli primeniti na turističke destinacije širom Vojvodine - rekao je Nemanja Dimić, izrazivši svoje uverenje da će upravo zato Samit postati tradicionalni događaj koji će se svake naredne godine održavati u drugoj opštini Vojvodine kako bi svi dobili priliku da pokažu svoje turističke potencijale.
U skladu s tim, tri glavne teme o kojima su ugledni učesnici prvog dana Samita razgovarali na panelima bile su - Dijalog institucija: Turizam u Vojvodini danas; Međusektorska partnerstva: Ključ uspeha u turizmu; Vojvodina kao brend: Kako kreirati uspešan brend u turizmu
Drugog dana, Samit se preselio u Fruške terme gde su održane dve radionice na kojima se govorilo o „story telling-u“ u turizmu, kao i o načinu na koji „influnseri“ utiču na turizam.
Od učesnika prvog panela moglo se čuti kakvo je danas stanje u turizmu Vojvodine. Kada je Novi Sad u pitanju, ohrabruju zvanični statistički podaci koji beleže 35 odsto više dolazaka turista i noćenja u prva četiri meseca ove godine u odnosu na rekordnu 2019. godinu! 
- Ono što je još važnije je da se u Novom Sadu povećava dužina boravka turista, a to je direktan rezultat promotivnih aktivnosti iz prethodnog perioda, kao i razvoja novih turističkih proizvoda i širenja ponude na okolinu u skladu sa novim tražnjama. Vratile su se brojne manifestacije, vraćaju se polako i poslovni skupovi, a turistička ponuda Novog Sada i okoline je mnogo sadržajnija – istakao je Milorad Radojević, Član gradskog veća za privredu grada Novog Sada.
dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, s ponosom  je objavio da će prema svim pokazateljima rekordna poseta turista Novom Sadu iz 2019. godine biti uskoro premašena, s obzirom da se u "Evropskoj prestonici kulture 2022" približavaju cifri od 500.000 noćenja.
Da je ista situacija i ostalim delovima Vojvodine istakla je direktorka Turističke organizacije Vojvodine Nataša Pavlović, naglasivši da je u čitavoj Vojvodini registrovan ozbiljan rast turističkog prometa: gotovo 84 odsto više u odnosu na prošlu godinu, dok je za 51 odsto povećan broj noćenja u odnosu na rekordnu 2019.
Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, potvrdio je da se turizam u Vojvodini oporavlja velikom brzinom, ističući da je 100.000 gostiju za četiri meseca u predsezoni svakako odličan rezultat. 
Ali ono što je neophodno da bi rezultat bio još bolji, složili su se svi panelisti, je definisanje novih turističkih proizvoda koji bi privukli i nove turiste, kao i kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda na nivou regiona, za koje je inicijativom Otvoreni Balkan napravljena dobra atmosfera. 
Kako je digitalizacija u turizmu nezaustavljiva, potrebno je, istakli su, osmisliti i nove promotivne kanale i aktivnosti koje će doprineti povećanju interesovanja turista za Vojvodinu, približiti im njen duh, kulturu, tradiciju, unikatnu emociju kojom je obojena i dočarati šta to mogu da dožive samo u multinacionalnoj Vojvodini. Zato je kreiranje uspešnih turističkih brendova, zadatak koji predstoji turističkim poslenicima, zadatak od kojeg zavisi budućnost turizma Vojvodine. 
I u turizmu, rečeno je, ima poprilično problema, naročito ako se zalaže za razvoj odgovornog turizma, ali je, složili su se panelisti, ključ za njihovo rešavanje u sinergiji javnog, civilnog i privatnog sektora, u njihovoj komunikaciji, dijalogu, međusektorskoj saradnji. A kakvi su rezultati saradnje u razvoju odgovornog turizma, već svedoče mnogi uspešni projekti, od kojih rizort Fruške terme u Vrdniku predstavlja u ovom trenutku najbolji primer.   
Prvi Turistički samit Vojvodine uspešno je iskomunicirao sa svojim stejkholderima. Koliko je uticao na turizam Vojvodine, šta se promenilo a šta još treba uraditi - saznaće  učesnici 2. Turističkog samita koji je već najavljen za 8. i 9. jun 2023. godine.
 
LjiljanaR  

  

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....